x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gusturi trapaneze

Gusturi trapaneze

de Bianca Iagăr    |    04 Dec 2009   •   00:00
Gusturi trapaneze

Primul "Festival de Sicilia" organizat la Bucureşti de Camera de Comerţ a Regiunii Trapani (Italia) s-a desfăşurat în zilele de 3-4 decembrie la World Trade Center (Hotel Pullman). Evenimentul a adus în atenţia profesioniştilor preparatele culinare specifice acestei insulei mediteraneene, precum şi frumuseţile neasemuite ale peisajului.

Un număr impresionant de producători au prezentat produse agro-alimentare binecunoscute precum faimoasele "maccheroni trapanese", pregătite din grâu dur şi făină integrală; uleiul de măsline extravirgin, cu gradul de aciditate cel mai mic din Europa (0,2%); vinul de Marsala, cunoscut încă din Antichitatea greacă a insulei; tonul roşu, care pentru trapanezi este la fel de important ca şi... porcul la români, din el pregătindu-se fel de fel de produse; dulciurile pregătite după reţete străvechi şi care au ca ingredient specific pasta de migdale. Frumuseţea regiunii Trapani - punctul cel mai vestic al "cizmei" Italiei - ne-a fost descrisă de tour-operatorul Giuseppe Pagano astfel: "Sicilia este o regiune care răspunde unei varietăţi de interese. Îi invite pe români să cunoască locurile noastre şi sunt sigur că oricine va găsi aici ceva care să-i placă".

Între producătorii de produse culinare s-a aflat şi binecunoscuta patiseră Maria Grammatico, doamna dulciurilor delicioase. Ea ne-a povestit destinul său, care a adus-o din cuhnia mănăstirii - unde a deprins tainele "pasticceriei", alături de măicuţe - în elita profesioniştilor din domeniu. Toţi cei care vizitează regiunea siciliană Trapani n-ar trebui să rateze micul oraş medieval Erice, de unde pot cumpăra celebrele "frutti di martorana" (fructele de marţipan) pregătite de Maria Grammatico.

Evenimentul s-a încheiat cu un savuros bufet Sicilian pregătit de maestrul bucătar Giovanni Zichichi - restaurantul Nanni - din produsele puse la dispoziţie chiar de către producătorii expozanţi.

"Festival de Sicilia" a adus în Bucureşti o fărâmă din gustul inconfundabil al sudului italian. O combinaţie extravagantă de bucătărie italiană şi maură - să nu uităm delciosul cus-cus pregătit în Sicilia cu peşte şi nu cu carne, ca în ţările arabe - gastronomia trapaneză ne-a încântat simţurile şi nu ne dorim decât ca să revină în Bucureşti.   

×