x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Autostradă cu celule solare

Autostradă cu celule solare

05 Ian 2017   •   20:30
Autostradă cu celule solare

Anul trecut, când România nu a reuşit să inauguireze niciun metru de autostradă, în Franţa au fost date în folosinţă benzi cu celule fotovoltaice care pot furniza energie electrică regenerabilă. Primul kilometru a fost inaugurat în localitatea franceză Tourouvre-au-Perche.

Drumul botezat "Wattway" are o suprafață totală de 2.800 de metri pătrați și a costat cinci milioane de euro, sub preţul la care se fac autostrăzi în România, în linie dreaptă, la câmpie. Proiectul susţinut de statul francez face parte dintr-un plan care vizează construcția a 1.000 de kilometri "solari".

Tehnologia integrează celule fotovoltaice de 15 pe 15 centimetri în asfaltul deja existent, acestea fiind apoi acoperite cu două straturi de protecție și cu o suprafață superioară aderentă, toate transparente. Șoseaua permite inclusiv circulaţia autovehiculelor de mare tonaj şi acoperă energetic iluminatul public și necesarul clădirilor administrative din localitate.

"Nu știm care este durata de viață a acestui produs și ce cantitate de energie va produce atunci când șoseaua se va murdări, va fi acoperită de zăpadă, de praf sau va fi umbrită pur și simplu de vehiculele care trec pe ea. Însă cel mai mare semn de întrebare este legat de prețul enorm al acestei investiții, bani care puteau acoperi dezvoltarea unui parc fotovoltaic net superior ca eficiență și dimensiuni", declară Jean-Louis Bal, președintele Sindicatului Energiei Regenerabile din Franța, sceptic cu privire la proiectul susţinut de statul francez.

×