x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Bombele din trafic

Bombele din trafic

22 Feb 2017   •   18:50
Bombele din trafic

Peste un sfert dintre maşinile controlate în trafic de către inspectori RAR n-au trecut testele de emisii poluante. Acţiunea a avut loc înainte de eliminarea timbrului de mediu care permite aducerea în România a oricărui automobil, oricât de vechi sau de poluant ar fi.

La peste 50% dintre cele 76.678 de vehicule verificate în toată ţara s-a descoperit cel puţin o necordanţă de natură tehnică care nu ar fi permis maşinilor să treacă probele ITP.

Situaţia va fi mult mai gravă din 2017 deoarece este de aşteptat ca parcul auto al României să îmbătrânească rapid prin aducerea fără limite în ţară a automobilelor foarte vechi. Inspectorii RAR au descoperit că 3.781 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident din cauza defecţiunilor majore la sistemul de frânare şi la direcţie.

Procentul de respingere din cauza problemelor de siguranţă rutieră a fost în propoţie de peste 37% din numărul maşinilor controlate. Din totalul vehiculelor verificate, 2,65% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice, iar şoferii aveau ITP expirată sau au prezentat dovezi false privind efectuarea ITP.

Conform declaraţiilor directorului RAR, George-Adrian Dincă, rezultatele controalelor desfăşurate în trafic n-ar reflecta starea generală a parcului auto pentru ca sunt oprite în trafic doar vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni. În ceea ce priveşte vârsta autovehiculelor controate 23,78% au fost mai vechi de 15 ani, 33,23% aveau între 11 şi 15 ani, iar 12,58% aveau între 9 şi 10 ani. Doar 5,38% aveau între 1 şi 3 ani şi 25,03% între 4 şi 8 ani.

"Procentajul de respingere în funcţie de vechime arată că 60,54% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformităţi, faţă de 43,40% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 şi 8 ani sau 28,24% la cele mai noi de 3 ani", se precizează în comunicatul RAR. În urma controalelor au fost reţinute 20.684 de certificate de înmatriculare, iar 688 de şoferi au rămas fără permis.


 

×