x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ce înseamnă fiabilitatea unei mașini și cum o păstrezi în timp

Ce înseamnă fiabilitatea unei mașini și cum o păstrezi în timp

12 Feb 2021   •   18:29
Ce înseamnă fiabilitatea unei mașini și cum o păstrezi în timp

Cei mai mulți oameni care sunt în căutarea mașinii ideale pe piață urmăresc fiabilitatea modelelor preferate. Acest lucru se referă la capacitatea unei mașini de a rezista cât mai bine în timp, cu un număr mic de intervenții în service. O mașină fiabilă este una care funcționează în parametrii normali dacă faci doar reviziile anuale necesare și schimbările de ulei sau plăcuțe de frână, de exemplu. În schimb, o mașină cu probleme va implica o cheltuială mai mare, din cauza vizitelor dese la mecanic. Iată câteva dintre elementele care fac o mașină fiabilă și sfaturi pentru a păstra această calitate a autoturismului tău:

Mai mulți kilometri cu minimum de griji

Când achiziționezi o mașină, nouă sau second-hand, cauți un model care să-ți permită să alimentezi și să te bucuri de drumurile din țară și din afară. În special dacă obișnuiești să călătorești mult, din pasiune sau pentru muncă, mașina pe care o ai trebuie să fie de încredere. Acesta este un factor important în ceea ce face o mașină fiabilă. Îți dorești să ai cât mai puțin de-a face cu sunete neobișnuite, bătături și simboluri pe afișajul de pe bord. Dacă îți dorești o mașină ușor de întreținut și pentru cât mai mult timp, alege un Golf 6. De asemenea, investiția ta trebuie să țină cont de detalii precum numărul de kilometri deja existenți la bord, aspectul general, istoricul și altele.

Reparații prietenoase cu orice buget

O mașină fiabilă nu îți garantează lipsa defecțiunilor, dar reparațiile acesteia pot costa mult mai puțin. De asemenea, dacă alegi o marcă fiabilă nu va fi nevoie să aștepți comenzi de piese la prețuri foarte mari. Ține cont de acest aspect când vrei să cumperi o mașină, mai ales dacă aceasta este mai ieftină. Reparațiile și înlocuirea de piese te pot obliga să scoți sume considerabile din portofel. Asigură-te că te documentezi bine dacă nu știi prea multe despre mașini și că afli care sunt modelele pentru care există mereu piese disponibile în service-uri și care nu necesită componente scumpe.

Ce să faci pentru a o proteja

Toate mașinile au nevoie de grijă și atenție pentru a funcționa temeinic mult timp. Chiar dacă ai un model cu adevărat fiabil, asta nu înseamnă că poți renunța la obiceiurile bune atunci când conduci sau la reviziile cerute de constructorul auto. Pentru a fi sigur că mașina rulează normal și că te poți bucura de aceasta o perioadă lungă, trebuie să fii atent la câteva aspecte simple:

  • renunță la stilul agresiv de condus, deoarece acest obicei poate duce la uzura plăcuțelor de frână, probleme la cutia de viteze și uzura anvelopelor;
  • respectă reviziile anuale recomandate de constructor;
  • verifică nivelurile lichidelor – de exemplu, rularea cu un nivel redus de ulei de motor poate duce la defectarea permanentă a mașinii;
  • vizitează un service când observi o problemă.

 

O mașină fiabilă nu are nevoi speciale în afară de cele obișnuite pentru orice autoturism. Însă, pentru a nu întâmpina surprize neplăcute, este important să ai cât mai multă grijă de felul în care o întreții.

 

Mașinile fiabile sunt ușor de găsit pe piață, iar prețurile acestora sunt, de cele mai multe ori, avantajoase. Află cât mai multe despre modelul pe care ți-l dorești înainte de a lua o decizie și nu te baza doar pe preferințele estetice sau alte detalii mai puțin importante pe termen lung.

 

Sursă foto: pexels.com

×