x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ministrul Mediului: Statul român se va îndrepta împotriva producătorului sau reprezentantului Volkswagen pentru recuperarea prejudiciului, nu contra populaţiei

Ministrul Mediului: Statul român se va îndrepta împotriva producătorului sau reprezentantului Volkswagen pentru recuperarea prejudiciului, nu contra populaţiei

01 Oct 2015   •   15:27
Ministrul Mediului: Statul român se va îndrepta împotriva producătorului sau reprezentantului Volkswagen pentru recuperarea prejudiciului, nu contra populaţiei
Sursa foto: Graţiela Gavrilescu / rtv.net

Statul român se va îndrepta împotriva producătorului sau reprezentantului de drept al Volkswagen (VW) în România pentru recuperarea prejudiciului din taxa de mediu, a declarat, joi, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-o conferinţă de presă.

"În momentul în care o sa aflăm suma, în data de 7 octombrie când o să primim planul de măsuri (al Volkswagen - n.r.), în momentul acela o să calculăm diferenţa din taxa de timbru, respectiv de la ce s-a plătit la ce trebuia să se plătească. Suma respectivă va fi comunicată şi o să întocmim documentele ca să ne îndreptăm asupra producătorului sau reprezentantului de drept al firmei Volkswagen în România", a spus Gavrilescu.

Aceasta a precizat că sumele respective nu vor fi recuperate în niciun caz de la populaţie. "Persoana care a cumpărat o astfel de maşină a fost de bună credinţă, a plătit o marcă şi a dorit să achiziţioneze o maşină Euro 5 de aceea nu consider că este normal ca persoana respectivă să fie plătitoare a unei noi taxe de mediu", a adăugat ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a afirmat că derularea programului Rabla nu va fi afectată de situaţia de la Volkswagen însă autorităţile vor urmări dacă există pagube în cazul achiziţionării acestor tipuri de maşini prin acest program.

"Consider că derularea programului Rabla nu va fi afectată pentru că suntem cu 18.000 de tichete electronice vândute. Am prelungit termenul cu o lună, procedura este în derulare. O să vedem în schimb dacă într-adevăr maşinile achiziţionate ar putea fi şi din gama Volkswagen şi au fost cumpărate pe norme Euro 5 iar ele sunt declasificate după planul de măsuri din 7 octombrie', a spus ministrul Mediului.

Constructorul auto german Volkswagen a anunţat miercuri că va prezenta, în octombrie, soluţiile şi măsurile tehnice care vor fi adoptate pentru corectarea caracteristicilor privind emisiile vehiculelor diesel în condiţiile în care pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars este necesară o procedură de service.

Clienţii afectaţi urmează să fie informaţi despre corectarea caracteristicilor privind emisiile în 'viitorul apropiat', subliniază compania, care precizează, totodată, că vehiculele dotate cu motoare Euro 6 disponibile în prezent pe piaţă nu intră în categoria celor care urmează să fie verificate.

Clienţii care deţin astfel de autovehicule vor fi ţinuţi la curent în săptămânile şi lunile următoare, iar toate mărcile afectate ale grupului urmează să înfiinţeze website-uri naţionale în acest sens.

Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparţin Volkswagen.

În acelaşi context, compania germană a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că intenţionează să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analişti la peste 6,5 miliarde de dolari.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Volkswagen ministrul mediului