x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Noi reguli privind inspecţia tehnică periodică a maşinilor! Cum poţi să iei ITP-ul, cu defecțiuni minore

Noi reguli privind inspecţia tehnică periodică a maşinilor! Cum poţi să iei ITP-ul, cu defecțiuni minore

31 Ian 2017   •   17:46
Noi reguli privind inspecţia tehnică periodică a maşinilor! Cum poţi să iei ITP-ul, cu defecțiuni minore
Sursa foto: FOTO: Diana Oros

Apar noi reguli privind inspecţia tehnică periodică (ITP) a maşinilor. Va fi introdusă noţiunea de defecţiuni minore care nu vor mai cântări atât de mult iar inspecţia poate fi trecută chiar şi cu ele.

Ce înseamnă deficienţe minore:

Dispozițiile detaliate cu privire la efectuarea ITP-ului sunt incluse în Ordinul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului nr. 2.133/2005.

Printre altele, deficiențe minore sunt plăcile cu numărul de înmatriculare deteriorate, pedala de frânare cu îmbrăcămintea uzată, lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frână, geamurile fisurate, oglinzile deteriorate sau sistemul de dezaburire deteriorat, explică avocatnet.ro. De asemenea, mai sunt încadrate ca deficiențe minore sursa defectă de lumină, suportul roții de rezervă aflat într-o stare necorespunzătoare, scurgerile de ulei de transmisie și dispozitivele antifurt defecte. Potrivit ordinului citat, defectele minore nu implică o reexaminare a mașinii, însă este necesar ca acestea să fie remediate într-un timp cât mai scurt.

Clasificarea deficienţelor, conform textului de lege:

deficienţe minore – deficienţele care nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului, precum şi alte neconformităţi minore;

deficienţe majore – deficienţele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic, precum şi alte neconformităţi mai importante;

deficienţe periculoase – deficienţele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului.

În cazul defecţiunilor majore este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile. Noile reguli vor fi introduse în mai, dar vor fi valabile peste un an, din mai 2018, potrivit digi24.ro.

×