x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Noul şef al Volkswagen ia în considerare vânzarea unor active

Noul şef al Volkswagen ia în considerare vânzarea unor active

13 Apr 2018   •   20:50
Noul şef al Volkswagen ia în considerare vânzarea unor active

Noul şef al Volkswagen, Herbert Diess, a anunţat vineri că ia în considerare vânzarea unor active şi reorganizarea grupului auto german, transmit AP, Bloomberg şi Reuters. 

Vorbind la prima sa conferinţă de presă în calitate de director general, Diess, în vârstă de 59 de ani, a explicat că va analiza diferitele active din portofoliul VW, care includ Renk şi MAN Diesel, pentru a vedea dacă are sens păstrarea lor. 

"Vom trece în revistă toate opţiunile", stabilind ce afaceri vor fi scoase la vânzare şi unde vom face investiţii, a declarat şeful VW. 

Acesta şi-a exprimat îngrijorarea că disputa dintre SUA şi Rusia privind noile sancţiuni impuse de Washington ar putea afecta afacerile Volkswagen cu partenerul său rus GAZ Group. 

"Evident că ne îngrijorează posibilele sancţiuni. Urmărim cu atenţie desfăşurarea evenimentelor. Dacă se va ajunge într-adevăr la sancţiuni împotriva GAZ, va trebui să ne revizuim relaţia de afaceri, dar asta nu va schimba angajamentul nostru faţă de piaţa rusă", a declarat Diess. 

Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni contra a 38 de persoane şi entităţi acuzate în special de participare la atacurile Rusiei împotriva democraţiilor occidentale. Şapte "oligarhi", prezentaţi ca apropiaţi ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum şi douăsprezece companii pe care le deţin sau controlează sunt printre ţintele acestor măsuri punitive, printre cele mai severe luate de administraţia lui Donald Trump împotriva Moscovei. Printre ei figurează Oleg Deripaska, proprietarul gigantului de aluminiu Rusal, Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg şi Kirill Şamalov, actori importanţi în sectorul energetic, şi Suleiman Kerimov, miliardar şi senator, au anunţat responsabili americani. 

Conform analiştilor, Herbert Diess va trebui să facă faţă provocării legate de modul în care cei 640.000 de angajaţi vor face faţă trecerii la vehiculele autonome şi electrice şi la noile servicii digitale, de exemplu ride hailing. 

Vineri, acţiunile Volkswagen au urcat la Bursa de la Frankfurt cu 0,5%, la 177,42 euro. Anul acesta titlurile au înregistrat un avans de 6,6%. 

Grupul auto german Volkswagen a anunţat joi seară numirea şefului diviziei VW, Herbert Diess, în postul de director general, în cadrul unei restructurări de amploare care include regruparea multiplelor mărci de autoturisme în trei divizii şi pregătirea diviziei de camioane pentru o posibilă listare la bursă. 

Toate aceste planuri au fost anunţate joi la finalul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de supervizare, la care s-a luat decizia înlocuirii directorului general Matthias Mueller cu Herbert Diess, precum şi restructurarea grupului care produce motociclete, autobuze, camioane şi mai multe mărci de autoturisme cum ar fi Volkswagen Bentley, Porsche, Audi, Scania şi Skoda. 

Aceasta este cea mai mare restructurare a Volkswagen, după ce grupul a devenit un conglomerat, regrupând mai mult de 10 mărci sub conducerea lui Ferdinand Piech, unul dintre nepoţii lui Ferdinand Porsche, cel care a conceput legendarul model VW Beetle. 

Conform planurilor anunţate joi seară, Volkswagen se va împărţi în şase noi domenii de activitate, plus un portofoliu pentru China, în cadrul eforturilor de descentralizare a responsabilităţilor şi de îmbunătăţire a eficienţei. Divizia de camioane şi autobuze va fi transformată într-o companie publică, un preludiu pentru o posibilă listare. Mărcile de autoturisme din cadrul grupului vor fi reorganizate în trei divizii: Volume, Premium şi Super Premium. 

Pe lângă numirea lui Herbert Diess în postul de CEO, Consiliul de supervizare de la Volkswagen a mai decis joi înlocuirea directorului de resurse umane Karlheinz Blessing cu actualul purtător de cuvânt al comitetului de întreprindere Gunnar Kilian, o decizie interpretată de analişti ca o concesie făcută sindicatelor, cu care Herbert Diess a avut numeroase conflicte în trecut. 

Matthias Mueller pleacă de la conducerea celui mai mare constructor auto mondial după doar trei ani. În luna septembrie 2015, Volkswagen a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante, scandal care a provocat demiterea directorului general de atunci Martin Winterkorn şi numirea lui Matthias Mueller. 

În pofida amenzilor, a litigiilor judiciare şi a prejudicierii reputaţiei companiei în urma Dieselgate, grupul VW a raportat în 2017 vânzări record de 10,74 milioane de vehicule şi un profit de 11,6 miliarde de euro (14,3 miliarde de dolari). AGERPRES

×