x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Pont. Anvelopa de iarnă

Pont. Anvelopa de iarnă

25 Noi 2015   •   21:36
Pont. Anvelopa de iarnă

Legea impune din 2011 ca automobilul să fi echipat cu anvelope de iarnă după data de 1 noiembrie dacă iarna te prinde în trafic.

Nu contează că ai plecat dintr-o localitate cu soare şi ai ajuns în una cu zăpadă, sau dacă peste noapte te-ai trezit cu polei pe jos.

Dacă faci accident sau blochezi strada din cauză că nu ai anvelope de iarnă plăteşti pentru toate pagubele. Există şi varianta să nu mai faci schimbul de anvelope odată cu sosirea primăverii sau a iernii. Aceasta ar fi montarea unor anvelope allseason.

Dar, atenţie, pentru a fi în acord cu legea, variantele allseason trebuie să aibă inscripţionate simbolurile M+S şi fulgul de zăpadă sau un vârf de munte.

Este, de asemenea, important ca profilul anvelopelor să fie indentic pe aceeaşi axă, iar toate cele patru cauciucuri să fie ori radiale, ori diagonale.

O altă dată importantă este cea a fabricaţiei. Un cauciuc care a depăşit şapte ani nu mai prezintă siguranţă pentru circulaţie, chiar dacă nervura este mare sau este aparent bun. Nervura trebuie să fie de minim 1,6 mm la anvelopele de vară şi de 4 mm la cele de iarnă.
 

×