x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Transportul viitorului. Maşina care îţi face bani când nu o foloseşti

Transportul viitorului. Maşina care îţi face bani când nu o foloseşti

22 Iul 2016   •   13:34
Transportul viitorului. Maşina care îţi face bani când nu o foloseşti
Sursa foto: JOHN G. MABANGLO/EPA

Deţinătorul companiei de maşini electrice Tesla, Elon Musk, spune că planurile de viitor ale companiei prevăd extinderea serviciilor şi în domeniul construcţiilor, dar şi o diversificare a tipurilor de automobile pe care le produce. Tesla ar urma să furnizeze acoperişuri pentru case care captează energia solară. De asemenea, Musk vrea ca vehiculele electrice produse de compania sa să fie folosite şi la transporturi de marfă sau de persoane.

Planul de afaceri al miliardarului pune, în continuare, mult accent pe funcţia de pilot automat, acesta dorindu-şi ca în viitor să existe flote întregi de automobile care se conduc singure. În dezvăluirea planului de afaceri, Musk a spus că ambiţia sa este accelerarea dezvoltării surselor de energie sustenabile. "Trebuie să devenim, la un moment dat, o economie care se susţine din surse de energie sustenabile sau vom epuiza resursele de combustibili fosili, iar civilizaţia noastră se va prăbuşi", a spus Musk.

"Dat fiind că oricum vom rămâne fără combustibili fosili, iar toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord că este o nebunie să continuăm cu nivelul actual de poluare cu dioxid de carbon, cu cât atingem acest nivel de sustenabilitate mai repede, cu atât mai bine", a adăugat acesta.

Planurile lui Musk prevăd trecerea tehnologiei bateriilor electrice şi în domeniul construcţiilor. Acesta plănuieşte să iasă pe piaţă cu o generaţie de acoperişuri care captează energia solară mult mai performantă. În domeniul auto, Musk vrea ca atât vehiculele de transport persoane, cât şi cele de marfă să fie electrice.

Musk spune că nu va renunţa la funcţia de pilot automat de pe maşinile sale, în ciuda scandalului provocat de primul accident mortal în care a fost implicat un automobil care se conducea singur, luna trecută. Aparent, funcţia de pilot automat nu a recunoscut un camion alb, în timp ce mergea pe o autostradă din Florida.

"Ar fi la fel de lipsit de sens să renunţăm la funcţia de pilot automat cum ar fi ca avioanele să renunţe la ele", a spus omul de afaceri.

Acesta a adăugat că funcţia va continua să fie îmbunătăţită până când rata accidentelor în care sunt implicate automobilele automate este de 10% faţă de automobilele convenţionale. Musk spune că un automobil care se conduce singur va fi şi o sursă de bani pentru proprietar. În perioadele în care nu este folosit, acesta ar putea fi pus la dispoziţia altora, cu ajutorul unei aplicaţii, într-un sistem similar cu Uber.

Musk spune că în zonele în care şoferii de automobile autonome nu se pot organiza într-un serviciu în care maşina să servească drept taxi cât timp proprietarul nu o foloseşte, compania sa va pune la dispoziţie o astfel de flotă.

Planurile companiei de maşini electrice includ crearea de baterii tot mai eficiente.

 

 

×
Subiecte în articol: tesla elon musk