x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Case fără cumpărători

Case fără cumpărători

de Daniela Ivan    |    15 Feb 2010   •   00:00
Case fără cumpărători
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

La primul târg imobiliar din 2010 au fost prezenţi numai 25 de dezvoltatori şi au lipsit aproape cu desăvârşire cumpărătorii. Domus Expo Imobiliare a reflectat situaţia dezastruoasă în care se află piaţa rezidenţială românească.

Oferta dominantă a constat din apartamente în cartierele rezidenţiale date în folosinţă în urmă cu un an sau doi, care nu au reuşit încă să vândă toate locuinţele finalizate. Dezvoltatorii s-au pregătit cu preţuri promoţionale şi cu tehnici de vânzări tip "sunt ultimele X apartamente la preţuri promoţionale". Din păcate, în afară de ziarişti şi colegi de breaslă nu prea au avut cui să prezinte ofertele.


OFERTE DE CRIZĂ

Vitan Residence a adus la târg apartamente la preţuri care pornesc de la 85.000 de euro cu TVA şi până la 175.000 de euro, cu TVA. Oferta pentru acest târg a fost un apartament cu trei camere care are o suprafaţă utilă de 167,5 mp la care se adaugă locul de parcare gratuit. Reprezentanţii dezvoltatorului susţin că mai sunt de vânzare doar 25 de apartamente din cele 187 construite.

Pentru cei care doresc să locuiască în nordul Capitalei, ansamblul rezidenţial "Privighetori" mai are disponibile 40 de apartamente din totalul de 172 câte au fost  construite. Aici, preţurile pornesc de la 81.950 euro plus TVA pentru un apartament de două camere, cu o suprafaţă construită de 74,5 metri pătraţi, şi ajung la 183.040 euro pentru un apartament de patru camere, cu 166,4 metri pătraţi construiţi.  

În Complexul "Poiana Florilor" de pe Şoseaua Sălaj, apartamentele de 2 camere, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, pot fi achiziţionate la preţuri începând cu 52.000 euro cu loc de parcare inclus, iar o casă individuală de 160 de metri pătraţi cu teren de 420 mp, la 100.000 de euro. Ansamblul este vândut  în proporţie de 60 la sută, urmând a fi finalizat integral în martie 2010.


PREŢURI REDUSE

Vânzările de locuinţe noi merg foarte încet din cauza scăderii puterii de cumpărare a populaţiei. În acest context, dezvoltatorii au redus preţurile, în medie, cu 27%, în ultimele 12 luni. Cu toate astea, vânzările sunt îngheţate din cauza scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, iar în ultima săptămână preţurile s-au diminuat cu 0,1% - 1,7%.

În prezent, apartamentele cu una şi două camere au cel mai mic preţ pe metrul pătrat, 1.360 euro, respectiv 1.374 euro. Pentru acest tip de locuinţe, preţurile actuale sunt cu 29,4 %, respectiv 30,7 % mai mici faţă de perioada similară a anului 2009, conform unui studiu elaborat de site-ul imobiliare.ro.

Pe de altă parte, apartamentele noi cu trei şi patru camere se menţin încă la un nivel relativ ridicat, multe dintre ele fiind apartamente cu finisaje deosebite şi suprafeţe generoase şi se adresează unui alt segment al populaţiei. Astfel, pentru apartamentele de patru camere, preţul mediu, în Capitală, este de 1.618 euro/metrul pătrat, în scădere cu 21,6 la sută comparativ cu 2009, când se înregistra o medie de 2.065 de euro/metrul pătrat.

×
Subiecte în articol: imobiliar