x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Chiriile scad în lipsă de clienţi

Chiriile scad în lipsă de clienţi

de Daniela Ivan    |    11 Noi 2009   •   00:00
Chiriile scad în lipsă de clienţi

Preţul mediu de închiriere a apartamentelor din Bucureşti a ajuns în luna octombrie la minimul ultimilor trei ani. Tendinţa se manifestă în toate oraşele unde există o piaţă a chiriilor.



Preţurile alunecă la vale de la o lună la alta. Excepţie au început să facă apartamentele cu patru camere, a căror chirie a început să se mărească pe fondul cererii în creştere. Agenţii imobiliari spun că tinerii preferă să închirieze un apartament cu patru camere şi să stea mai mulţi în el, pentru că în acest mod ies mai ieftin. "Preţul mediu de închiriere în Capitală în octombrie, faţă de septembrie, a scăzut cu 4% pentru garsoniere, cu 3% pentru apartamentele cu două camere, cu 1,3% pentru cele cu trei camere, în timp ce pentru cele cu patru camere s-a înregistrat o creştere de 11%", conform unei analize realizate de AnunţuriParticulari.ro.

Analiştii site-ului citat sunt însă de părere că "preţul pentru patru camere are o evoluţie neregulată şi că această creştere este întâmplătoare, nu trebuie privită la nivel de regulă. Pe termen mediu, tendinţa este de scădere, faţă de acum şase luni, chiriile apartamentelor cu patru camere fiind mai reduse cu 14%".

PREŢURI ÎNCĂ MARI
Preţul mediu de închiriere a apartamentelor din Bucureşti a ajuns în luna octombrie la un minim istoric pentru ultimii trei ani, apreciază analiştii imobiliari. Astfel, preţul mediu solicitat de proprietari pentru o garsonieră a fost de 279 de euro/lună, cu 4% mai redus faţă de septembrie, pentru apartamentele cu două camere, preţul mediu de închiriere a fost de 390 de euro/lună, în scădere cu 3% faţă de luna anterioară.

De asemenea, pentru locuinţele cu trei camere, preţul mediu de închiriere a scăzut cu 1,3%, proprietarii solicitând în medie 533 de euro/lună. Preţul mediu de închiriere a apartamentelor cu patru camere a fost de 860 de euro/lună şi a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu luna precedentă.

OFERTA, ÎN SCĂDERE
Surprinzător, tot mai puţini proprietari şi-au scos apartamentele la închiriat.
În octombrie, numărul de oferte nou-apărute pe piaţa din Capitală pe segmentul de închirieri locuinţe s-a redus cu 22% faţă de luna precedentă.

Luna trecută au fost scoase la închiriere 2.850 de apartamente, dintre care aproape jumătate garsoniere, potrivit AnunturiParticulari.ro. "Comparând numărul ofertelor scoase pe piaţă în octombrie cu cele apărute în lunile precedente, se observă că această reducere este doar aparentă. Scăderea numărului de oferte a fost generată de faptul că în septembrie a fost scos pe piaţă un număr foarte mare de apartamente. În realitate, putem vorbi doar despre o scădere pe termen scurt, pentru că numărul apartamentelor scoase la închiriat în luna octombrie se situează la un nivel apropiat de cel din lunile anterioare", se mai arată în raport.

BIROURI
Şi chiriile pentru birouri sunt în scădere, piaţa fiind în prezent favorabilă chiriaşilor. "În prima jumătate a anului, nivelul mediu al chiriei solicitate pentru birourile de clasa A situate în centrul oraşului a variat între 18 şi 20 de euro/mp/ lună. Pentru proprietăţile de clasa B situate în zone atractive, chiriile s-au situat între 12 şi 16 euro/mp/lună, iar pentru cele din zone secundare, chiriile au variat între 10 şi 12 euro/mp/lună", potrivit BNP Paribas Real Estate. Totuşi, pe lângă influenţele negative ale crizei, piaţa locală trece printr-un proces de reaşezare, ce va duce la un echilibru între puterea financiară a firmelor şi nivelul chiriei.

×
Subiecte în articol: imobiliar