x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Dezvoltatorii vor reducerea TVA pentru toate locuinţele

Dezvoltatorii vor reducerea TVA pentru toate locuinţele

de Daniela Ivan    |    06 Mar 2017   •   09:08
Dezvoltatorii vor reducerea TVA pentru toate locuinţele
Sursa foto: POZIUMSCHI MIHAI

Investitorii şi dezvoltatorii imobiliari vor ca reducerea TVA la cumpărarea unei locuinţe noi, prevăzută în programul de guvenare, să fie extinsă şi pentru a doua, a treia sau a patra tranzacţie imobiliară, indiferent de valoarea acesteia. Proiectul Legii TVA zero care prevede acum eliminarea TVA la cumpărarea unei prime locuinţe a căror valoare nu depăşește o sută de mii de euro este în Parlament, în comisiile de specialitate.

 

O dezbatere pe această temă a avut loc în cadrul Forumului „Piaţa imobiliară în 2017” organizat de Intact Media Group în cadrul Salonului Imobiliar București. La discuţie a fost prezent şi premierul Grindeanu care le-a recomandat investitorilor şi consultanţilor imobiliari să depună amendamente şi să propună modificări în perioada următoare, când proiectul se va afla în lucru la Comisiile parlamentare de specialitate. El a precizat că această lege va fi adoptată de Parlament în această sesiune, ceea ce înseamnă că ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii mai.

Vor veni şi bani la buget

Grindeanu a declarat că îşi doreşte impulsionarea domeniului imobiliar şi ştie că efectele benefice vor veni abia în a doua etapă.

” Dacă vorbim cu nişte finanțişti, așa cum îi știm cu toții, care stau și doar adună plusuri și minusuri fără să vadă efectele secundare, prima impresie a lor e că o să avem un minus important la buget”, a spus Sorin Grindeanu. Şeful Executivului a mai precizat că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuinţe persoanelor fizice vor putea fi observate abia în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari la buget.

Premierul Grindeanu le-a spus investitorilor imobiliari că susţine proiectul TVA 0 şi că va trimite o notificare Comisiei Europene. “ Sunt ţări care au TVA diferit, în diverse domenii, aşa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susţinem acest proiect de lege", a declarat Grindeanu.

 

Ce spun investitorii

„TVA de 5 la sută trebuie să rămână pentru a doua locuinţă. Este mai important decât diminuare de 5 la sută, care era de cele mai multe ori inclusă în preț. Ar fi nemaipomenit ca TVA să fie de zero la sută pentru persoanele fizice",

Bogdan Ivan, reprezentant Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România

„TVA de zero la sută ar trebui să se poată aplica și la a doua și la a treia şi la a patra tranzacţie. Stimulăm așa micii investitori.’’

Gabriel Voicu, director al Coldwell Banker România

“ Cred că trebuie să avem TVA redus indiferent de valoarea locuinţei ca să încurajăm cumpărarea de locuinţe mai mari pentru familiile cu mai mulţi copii. În felul acesta ajutăm şi demografia, România are acum o mare problemă, se depoplează”

Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting

“ Asemenea demersuri nu s-au mai întâmplat până acum. Cred că vor produce efecte bune pe termen mediu şi lung. Este adevărat că ai o perioadă de incertitudine , o lună, două trei până se materializează, dar un proiect bun nu poate fi pus în aplicare decât după consultarea tuturor părţilor”

Andrei Botiş, Managing Partner NAI România

×