x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Inima din centrul casei…

Inima din centrul casei…

19 Noi 2004   •   00:00

Iarna, apartamentele noastre se organizeaza, vrem nu vrem, in jurul sursei de caldura care ar trebui sa ne ofere confortul de care corpurile nu se pot lipsi decat cu mari sacrificii in domeniul "sanatate". Si cum n-ar fi intelept sa ne lasam neacoperiti tocmai pe aceasta sectiune, iata cam ce ar trebui sa facem pentru a ne asigura caldura cuibului…

Toata lumea stie: o centrala termica rezolva in mod util necesitatile de incalzire si apa calda pentru aproape orice tip de apartament. Nu aveti inca una instalata in apartament si va doriti s-o instalati cat de repede? Inainte de-a demara toate formalitatile si de-a cumpara aparatura necesara, e bine sa stiti pasii pe care trebuie sa-i respectati pentru ca totul sa decurga ca la carte, fara dureri de cap…

APROBARI, CONDITII, NORME… Casa mea, domeniul meu - ati fi tentati sa spuneti… Ei bine, nu e chiar asa. Centralele termice sunt aparate cu combustibil gazos pentru instalarea carora trebuie respectate prevederile normativelor tehnice in vigoare.

Si fiindca instalarea centralei este o modificare insemnata adusa configuratiei casei, veti avea nevoie de un proiect de specialitate intocmit de un inginer de instalatii termice.

Acest proiect pentru intreaga instalatie va cuprinde toate detaliile tehnice referitoare la dimensionarea corecta a instalatiei (in functie de suprafata care trebuie incalzita - suprafata desfasurata a locuintei), numarul de elementi necesari pentru fiecare corp de incalzire din fiecare camera si amplasarea acestora in incapere, in functie de pozitia suprafetelor vitrate. Proiectul pentru bransamentul de gaz se va intocmi doar de catre o firma agreata de DISTRIGAZ, iar montarea centralei se va face de catre o firma autorizata ISCIR, pentru a obtine apoi autorizarea de functionare a echipamentului - acest act va fi reinnoit periodic si conditioneaza functionarea legala a centralei.

CENTRALA POTRIVITA, LA LOCUL POTRIVIT. Nu orice camera din apartament este eligibila atunci cand vine vorba de instalarea unei centrale… Ciudat? Deloc. Pentru centralele termice cu tiraj natural e necesar ca volumul liber al incaperii sa fie de minimum 18 metri cubi, iar suprafata vitrata (acoperita cu sticla) sa fie de cel putin 5% din acest volum. De asemenea, camera trebuie sa aiba o sursa de aer proaspat neopturabila, ale carei dimensiuni trebuie sa asigure debitul de aer pentru toate echipamentele de ardere si sa acopere si pierderile de aer datorate echipamentelor de ventilatie (aer conditionat). E clar asadar ca centralele termice nu se vor amplasa niciodata in bai sau in dormitoare, preferandu-se instalarea lor intr-un "loc tehnic adecvat". Care ar fi acesta? Balcon acoperit, bucatarie sau camara bine ventilata. Cum majoritatea celor care locuiesc in apartamente de bloc prefera centralele murale din cauza dimensiunilor reduse, vom spune ca pentru acestea locul cel mai potrivit este in bucatarie, intr-un front mobilat sau intr-o nisa deschisa care sa le mascheze si sa le incadreze estetic in designul mobilierului din spatiul unde sunt amplasate.

ESTETIC VORBIND… Centralele nu prea sunt placute la vedere. Mai ales ca aduc cu ele o gramada de tevaraie inestetica ce intra si iese din camere, aducand odata cu caldura o total nepotrivita nota tehnica unei amenajari interioare romantice, de pilda…

Ce-ar fi de facut? Putem adapta amenajarea acestei noi aditii tehnice sau putem s-o mascam pe aceasta cat de bine se poate cu ajutorul unor artificii de tamplarie sau cu diverse decoratiuni interioare. Adevarul e ca niciodata lucrurile nu vor mai fi la fel… Nici la bine, nici la rau.

SCURT POST-SCRIPTUM UTIL. Actele de care aveti nevoie pentru autorizarea functionarii centralei termice:
  • 1. Proiectul instalatiei termice, avizat IT si IS (instalatii termice si instalatii sanitare) de catre un verificator autorizat MLPTL
  • 2. Factura de achizitie a centralei termice
  • 3. Certificatul de garantie pentru centrala termica
  • 4. Manualul de utilizare pentru centrala termica, in limba romana
  • 5. Raportul de prima punere in functiune a centralei termice (PIF)
  • 6. Avizul de import ISCIR pentru centrala termica
  • 7. Declaratia de conformitate pentru instalatia de incalzire, emisa de catre firma montatoare autorizata ISCIR.

    O data ce le aveti pe toate cele de mai sus, spor la treaba si toate cele bune!
  • ×
    Subiecte în articol: imobiliar termice