x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi România are cele mai multe case improprii

România are cele mai multe case improprii

de Dan Radu    |    21 Sep 2016   •   19:00
România are cele mai multe case improprii
Sursa foto: kostsov/Getty Images/iStockphoto

Un studiu realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea condiţiilor de Locuire şi Muncă (Eurofound) plasează România pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte condiţiile de locuire.

Studiul realizat de Eurofound a avut drept criterii pentru stabilirea condiţiilor de locuire procentul populaţiei care trăieşte în locuinţe supraaglomerate şi precaritatea imobilelor – un acoperiş prin care se scurge ploaia, prezenţa mucegaiului sau a ruginei şi lipsa băii în interior. România ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte facilităţile – baie în interior şi canalizare. Astfel, potrivit raportului, 22% din populaţia ţării noastre trăieşte în case unde toaleta este în curte şi nu există apă menajeră. România ocupă ultimul loc din UE şi în clasamentul general. Astfel, 23% din cetăţenii români trăiesc în imobile considerate improprii pentru locuire, faţă de 17% în Ungaria şi 16% în Lituania. De partea cealaltă, condiţiile improprii afectează sub 1% dintre cetăţenii din Belgia, Finlanda şi Olanda. Media UE este 5%. România este luată şi ca studiu de caz pentru impactul social pe care condiţiile improprii de locuire îl poate avea. "Există riscuri de sănătate asociate cu lipsa toaletei în interior şi lipsa apei pentru spălarea mâinilor. Principalele riscuri sunt de gastroenterite, dizenterie, anxietate şi depresie. Există şi un risc crescut de cădere (dacă toaleta exterioară e folosită noaptea) şi de hipotermie în sezonul rece", notează autorii studiului.

Raportul Eurofound notează că problemele de sănătate sunt un cost imediat al lipsei condiţiilor adecvate de locuire, iar costurile pe termen lung includ şanse mai mici pentru cetăţeni în a obţine o educaţie bună sau o slujbă

Raportul notează şi că în România costurile de reparaţie a locuinţelor improprii este cel mai mic din UE

×