x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Rusia, gata sa participe la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene

Rusia, gata sa participe la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene

23 Mai 2018   •   06:52
Rusia, gata sa participe la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene

Rosatom este pregătită să ia parte la licitaţia pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, a afirmat, marţi, şeful companiei nucleare de stat ruseşti, Alexei Likhachev.

 

Săptămâna trecută, Guvernul bulgar a decis să solicite Parlamentului ridicarea interdicţiei privind dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, în condiţiile în care se pregăteşte să atragă investitori străini pentru relansarea proiectului. În 2008, companiile Atomstroyexport şi NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre.

In 2012 insa, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia. "Aşteptăm decizia Parlamentului de la Sofia", a spus Likhachev, după întâlnirea dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Rumen Radev.

"Nu am fost informaţi în legătură cu modelul economic care va fi propus şi ales de partea bulgară pentru finalizarea proiectului ...Rosatom intenţionează oricum să se implice", a spus şeful companiei nucleare ruseşti. Rumen Radev, care a început luni o vizită de două zile în Rusia, este primul şef de stat bulgar care se întâlneşte cu un omolog rus după zece ani.

Şi compania chineză de stat China National Nuclear Corporation (CNNC) a confirmat că este interesată de acest proiect. În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. AGERPRES

×