x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Piaţa birourilor se adapteaza la cerintele angajatilor tineri

Piaţa birourilor se adapteaza la cerintele angajatilor tineri

26 Apr 2018   •   14:49
Piaţa birourilor se adapteaza la cerintele angajatilor tineri

CBRE, liderul mondial şi naţional pe piaţa de consultanţă imobiliară, a realizat un studiu referitor la starea de bine a angajaţilor alături de Universitatea Twente din Olanda. S-a dorit determinarea impactului pe care optimizarea condiţiilor de muncă din spaţiile de birouri îl are asupra angajaţilor. La studiu s-a lucrat 7 luni, iar primele concluzii publicate arată că, în urma îmbunătăţirii standardelor de wellness, productivitatea a crescut cu valori ce variază între 10% şi 45%, în funcţie de criteriul analizat.

 

Studiul se bazează pe cinci schimbări la nivelul mediului de lucru şi al rutinei angajaţilor: introducerea plantelor în spaţiul de lucru; reglarea luminozităţii în funcţie de nevoile organismului (ritmul circadian); asigurarea unei hrane sănătoase la locul de muncă; pauzele de meditaţie şi relaxare; stimularea activităţii fizice prin introducerea de biciclete medicinale sau bile fitness, care pot înlocui temporar scaunele de birou.

Cercetările obiective au arătat că performanţa angajaţilor a crescut ca reacţie la fiecare schimbare în parte. Astfel, introducerea plantelor în birouri a dus la îmbunătăţirea calităţii aerului şi la scăderea nivelului de stres şi a crescut performanţa angajaţilor cu circa 10%. Modificarea luminozităţii a crescut performanţele cu 12%, iar nutriţia sănătoasă cu 45%. Pauzele de relaxare au dus la o productivitate cu 30% mai mare, iar activitatea fizică a crescut calitatea muncii cu 12%.

"Generaţiile tinere îşi doresc să mearga la munca pe jos sau cu bicicletaşi să aibă la dispoziţie magazine şi spaţii unde să poată face sport. Aşa cum arată şi o parte din concluziile studiului nostru, crearea unui spaţiu de lucru neconvenţional creşte semnificativ productivitatea angajaţilor. Aş adăuga că, prin oferirea cât mai multor facilităţi, atragerea unor oameni buni şi retenţia lor devin mai consistente', a explicat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services - Office al CBRE Romania.

În opinia consultantului CBRE, segmentul de facilităţi pentru relaxare, cel rezidenţial şi zona de birouri evoluează împreună, fiind interconectate. Marile proiecte de birouri nu mai seamănă cu cele de acum 5 sau 10 ani, iar dezvoltatorii de pe piaţa locală au început să ţină cont de 'experienţa' pe care o oferă angajaţilor companiilor chiriaşe. Tot mai multe proiecte de birouri includ facilităţi extrem de variate, de la piste de alergare amplasate pe acoperiş la parcări pentru biciclete şi duşuri, săli de sport, grădini care includ zone amenajate pentru lucru etc.

×