x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Suprafaţa spaţiilor de birouri livrate în Capitală va scădea cu 60% în 2010, iar cererea va stagna

Suprafaţa spaţiilor de birouri livrate în Capitală va scădea cu 60% în 2010, iar cererea va stagna

02 Feb 2010   •   00:00

Suprafaţa de spaţii de birouri care va fi finalizată în 2010 în Bucureşti va fi mai redusă cu circa 60% faţă de cea livrată anul trecut, în condiţiile în care gradul de ocupare s-a diminuat semnificativ, iar cererea va rămâne la un nivel similar, estimează BNP Paribas Real Estate.



În trimestrul al patrulea din 2009, suprafaţa de birouri ocupată în Bucureşti a fost a doua ca volum comparativ cu celelalte trimestre, însă nivelul total închiriat în ultimele trei luni ale anului a reprezentat doar aproximativ 50% din spaţiul ocupat în aceeaşi perioadă din 2008, susţine compania franceză de servicii imobiliare BNP Paribas Real Estate.

Astfel, la nivelul întregului an, gradul de ocupare a scăzut semnificativ, cu 57%, iar zona centrală a oraşului a rămas cea mai activă din punct de vedere al închirierilor.

"Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti nu va cunoaşte o evoluţie semnificativ diferită faţă de cea înregistrată în 2009. În termeni generali, cererea va rămâne la acelaşi nivel comparativ cu 2009 (...). Activitatea de dezvoltare se va diminua în 2010, suprafaţa propusă spre finalizare reprezentând aproximativ 60% din cea finalizată în 2009", se arată într-un comunicat al companiei de servicii imobiliare.

Potrivit sursei citate, în condiţiile unui reviriment al economiilor vest-europene, a doua parte a anului 2010 ar putea să aibă ca rezultat creşterea numărului de solicitări din partea companiilor care vor să intre pe piaţa românească sau din partea celor care doresc să extindă spaţiile ocupate, după ce iniţial au optat pentru un spaţiu de birouri restrâns sau pe o perioadă limitată de timp.

"Chiar şi în condiţiile unei creşteri economice, răspunsul segmentului de birouri se va simţi după o perioadă de câteva luni, perioadă prelungită şi de negocierile care se vor purta pentru încheierea contractelor de închiriere. De aceea nu ne aşteptăm la schimbări majore pentru acest segment în 2010 comparativ cu 2009", se arată în comunicat.

BNP Paribas Real Estate susţine că activitatea de închiriere a spaţiilor de birouri s-a reluat pe aproape toate pieţele europene în trimestrul al patrulea al anului trecut, atingând niveluri asemănătoare celor întâlnite în al treilea trimestru din 2008.

Inversarea tendinţelor poate fi explicată prin tranzacţiile de mari dimensiuni încheiate, care au susţinut o piaţă ce a înregistrat un nivel foarte scăzut al gradului de ocupare în primele trimestre ale anului 2009.

"În toată Europa chiriile pentru spaţiile de clasă A amplasate în zonele de afaceri s-au menţinut la un nivel mai mult sau mai puţin stabil. Deşi pe unele pieţe chiriile pentru birourile de calitate au atins minimul, se estimează că cele pentru clădirile de clasă B vor continua să scadă în toate oraşele europene", conform companiei.

Totodată, pe toate pieţele din principalele oraşe chiriile pentru spaţiile de clasă A au rămas stabile, cu excepţia Madridului, unde s-a înregistrat încă o scădere de 6%. La polul opus se află Londra, unde chiriile pentru birourile de calitate au început să crească din nou datorită activităţii susţinute de închiriere.

"Piaţa închirierilor va rămâne sub presiune, estimându-se că gradul de ocupare va fi asemănător celui din 2009. Semnele de revenire remarcate în trimestrul al ptrulea sunt promiţătoare, dar drumul către o redresare completă este încă lung şi plin de capcane. Anul 2010 va fi un an al stabilizării, înainte de o revenire completă, anticipată pentru 2011", se menţionează în comunicat.

În cele 25 de oraşe europene monitorizate de companie, suprafaţa totală ocupată a fost de 2,6 milioane mp în ultimul trimestru din 2009, în creştere cu 36% faţă de trimestrul al treilea, dar menţinându-se la un nivel stabil comparativ cu ultimele trei luni din 2008. Spaţiile ocupate au depăşit din nou două milioane mp, însă nu au ajuns încă la nivelul înregistrat în 2007.

La nivelul intregului an 2009, gradul de ocupare a fost cu 25% mai scăzut comparativ cu 2008 şi cu 38% mai mic faţă de punctul maxim al ciclului, atins in 2007.

"În trimestul al patrulea din 2009 s-au încheiat numeroase tranzacţii de închiriere în multe oraşe europene, ceea ce a generat speranţa că cea mai dificilă perioadă a crizei a fost depăşită", notează compania franceză.

BNP Paribas Real Estate este unul din liderii pieţei imobiliare din Europa, fiind prezentă pe cele mai importante pieţe europene, dar şi în Orientul Mijlociu şi India.

Compania a intrat pe piaţa românească în 2008 prin achiziţia firmei Cornerstone International.

×
Subiecte în articol: redactie