x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Urca-ti casa pe scara sociala

Urca-ti casa pe scara sociala

17 Sep 2004   •   00:00

Si-a facut casa cu etaj… vor spune cu un dram de invidie in glas toti cei care vor trece pe langa casa ta proaspat construita sau careia tocmai i-a crescut dupa renovare un alt nivel…

Etajele (cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine pentru perspectiva urcarii pe scara sociala a proprietarului) ofera spatiu in plus, dar aduc cu ele si o mica dilema… Modul de acces. Echivalentul pe verticala al oricarei cai de acces cunoscute de om a fost de la inceputuri, si a ramas (in cele mai multe cazuri), scara. Ca sa ne lamurim ca avem de-a face cu un element esential pentru orice cladire care se ridica dincolo de un nivel, vom spune doar ca, fara scara, etajele ar fi o irosire de spatiu si material.

Scara cu personalitate

E firesc deci sa tratam scara ca pe un element arhitectural separat, cu personalitatea sa distincta, astfel ca intreaga cladire sa beneficieze din punctul de vedere al stabilitatii, dar si al esteticului… Personalitatea scarii da valoare spatiului care o gazduieste, il innobileaza, ii sustine armonia. Ce anume imprima personalitate scarii? Materialele alese pentru realizarea si finisarea ei (structura - metalica, din beton armat sau din lemn; finisaje - lemn, piatra naturala, gresie, sticla) si, poate in primul rand, balustrada care o "strajuieste" si o face "accesibila" celor care o utilizeaza.

Siguranta inainte de toate

Chiar daca in mod frecvent balustrada este apreciata din punct de vedere estetic, nu trebuie sa uitam ca rolul ei este in primul rand acela de-a proteja, de-a asigura accesul pe verticala in orice constructie, mai ales in spatiile publice unde scara si balustrada trebuie sa respecte norme riguroase, fara de care cladirea nu primeste autorizatia de constructie (in cazul unei cladiri noi) sau avizul de functionare.

"Impresia artistica"

Dupa ce trainicia scarii a fost verificata de constructori, tie, proprietarului, iti revine o sarcina mult mai placuta, dar nu mai putin dificila: aceea de-a alege din multitudinea materialelor prezente mai nou pe piata constructiilor si a amenajarilor interioare. Cum e si logic, stilul in care a fost construita casa - pe dinauntru si pe dinafara - va imprima stilul scarii si al balustradei. Iar cand vorbim de stil, trebuie luate in calcul iluminarea (artificiala si naturala), culorile in care sunt zugraviti peretii, mobilierul, pardoseala etc.

O balustrada cu o forma simpla poate fi integrata usor oricarui stil arhitectural si de amenajare interioara. Dar simplitatea formala nu trebuie niciodata asociata, inteleasa ca "saracie" a formelor. Simplitatea, de fapt, implica ingeniozitatea creatorului, tehnica si complexitatea detaliilor imbinarilor tuturor elementelor de constructie care alcatuiesc ansamblul balustradei, materialele utilizate si tehnologiile sofisticate de prelucrare a acestora. Altfel spus, cum ar zice americanul, "mai putin inseamna mai mult". Si, mai intotdeauna, inseamna mai elegant.

Cat despre un posibil concurs de frumusete intre scari sau balustrade, nici pomeneala de asa ceva… Nu vom putea spune niciodata ca o balustrada din fier forjat ar fi "mai frumoasa" decat una din sticla mata sau din inox. Dar vom putea judeca fiecare daca un anumit tip de balustrada se potriveste sau nu scarii dintr-o anumita cladire. Cert este ca o balustrada e cu atat mai "reusita" cu cat ea este proiectata o data cu scara casei, pentru ca arhitectul care a proiectat, restaurat sau amenajat casa respectiva sa poata surprinde cel mai bine atmosfera, spiritul acelei case si sa le redea prin toate detaliile.

Si, cum nu vrem sa ne inecam la mal, vom acorda mare atentie tuturor detaliilor. Vom alege asadar ori o balustrada opaca ori una transparenta, o balustrada din zidarie, din lemn, inox sau sticla - in functie de gust, utilitate sau impresie "artistica". Sau in functie de starea de spirit din ziua in care se fac alegerile… Asa cum se fac cele mai multe alegeri. Acest ultim criteriu nu e insa recomandabil. Uneori da rezultate, alteori regrete. Oricum, alegerea e a ta!

Arhitectura - Valul de pe trotuar

Un proiect al unei amenajari urbane este din ce in ce mai putin un act conventional, el tinzand sa devina pretext al experimentarii unor viziuni arhitecturale indraznete si nonconformiste ce imprima locului un caracter unic, iar trecatorilor o experienta complexa, care antreneaza toate simturile - olfactiv, auditiv, tactil etc.

Un exemplu ce sustine afirmatia anterioara este si proiectul amenajarii unui spatiu urban din apropierea portului Onahama, in Japonia. Acest spatiu de promenada este prevazut cu o instalatie foarte ingenioasa de captare a "sunetelor" oceanului (foto). Dar nu numai aceasta aminteste de prezenta oceanului, ci si insertia de sticla din paviment, care nu este o suprafata orizontala, ci una curbata, ca aceea a unui val. Noaptea, aceasta forma spectaculoasa din sticla este inundata de lumina de jos in sus, indeplinind si rolul de luminator nocturn al acestui spatiu urban foarte dinamic, original si incarcat de semnificatii.

E usor de ghicit de ce acest proiect a fost distins cu un important premiu de arhitectura.

  • Foto

    Raspundem cititorilor

    Domnul Ilie Badescu ne scrie: "As dori sa va intreb de ce mi-au aparut multe fisuri pe toti peretii din camera, la vreo doua saptamani dupa zugravire. Mentionez ca peretii au fost indreptati si toata tencuiala a fost data jos si inlocuita. Este de vina zugravul sau materialul? Ce se poate face? De asemenea, nu-mi place culoarea care a iesit la chitul de rosturi de la gresia din bucatarie. Se poate da jos si inlocui?"

    Fisurile de care vorbiti se datoreaza unui continut prea mare de liant in tencuiala care a fost aplicata, sau unui strat prea gros de tencuiala aplicata pentru indreptarea peretilor. Pentru remediere, asteptati sa treaca trei luni de cand a fost efectuata lucrarea, verificati prin ciocanire daca nu exista desprinderi, dupa care se repara fisurile cu glet si se reface zugraveala.

    In ceea ce priveste chitul actual, nu puteti decat sa-l inlaturati mecanic pe tot (prin razuire) - sau macar o parte din el - dupa care sa-l aplicati pe cel nou.
  • ×
    Subiecte în articol: scara imobiliar balustrada