x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cum să te pensionezi la 40 de ani

Cum să te pensionezi la 40 de ani

08 Apr 2014   •   15:48
Cum să te pensionezi la 40 de ani
Sursa foto: Oana Pavelescu/Intact Images

Senatul României a adoptat tacit, ieri, un proiect de lege privind egalizeazarea vârstei de pensionare în România, care, dacă va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, va însemna că, în viitor, atât bărbaţii, cât şi femeile vor trebui să muncească până la 65 de ani pentru a beneficia de o pensie completă.

Vârsta de pensionare în ţara noastră va deveni, astfel, una dintre cele mai înaintate din lume. Potrivit experţilor financiari internaţionali, citaţi de BBC, vârsta medie de pensionare pe glob este de 55 de ani.

În SUA, de exemplu, vârsta medie de pensionare este de 61 de ani, potrivit unui sondaj Gallup. În Australia bărbaţii se pensionează la 63,3 ani, în timp ce femeile ies la pensie la 59,6 ani. În Japonia, unde populaţia este foarte îmbătrânită, vârsta medie de pensionare este de 69,1 ani, în timp ce în Luxemburg vârsta medie de pensionare este de 57,6 ani.

În India, pe de altă parte, unde peste 60% din populaţie are sub 35 de ani, vârsta vizată pentru retragerea din muncă este de 45-50 de ani, arată un sondaj al companiei International Money Matters din Bangalore.

Indienii nu sunt singurii care vor să încheie mai repede conturile cu munca, însă, existând o tendinţă în special în Occident ca tot mai multe persoane să părăsească câmpul muncii în jurul vârstei de 40 de ani.

Victoria Lewis, consilier financiar al grupului Spectrum IFA Group din Paris spune că tot mai mulţi clienţi vin la această companie căutând sfaturi pentru o reţetă financiară care să le permită retragerea devreme din muncă, dar şi o viaţă decentă şi după pensionare, informează BBC.

"Toţi visăm să ne retragem devreme din muncă şi să avem o pensie fantastică şi nicio grijă financiară. Nu este imposibil, însă trebuie să îţi faci planuri foarte clare pentru asta", spune consilierul financiar.

Nu este imposibil, dar nici foarte simplu. Cel care vrea să se pensioneze la 40 de ani trebuie să câştige foarte bine şi să cheltuiască foarte puţin timp de mai mulţi ani. Astfel, potrivit experţilor, după ce persoana în cauză a rămas fără datorii (ipotecă, rate etc) aceasta trebuie să adune de 25 de ori suma anuală din care vrea să trăiască pentru tot restul vieţii.

Presupunând că cel care vrea să încheie socotelile cu munca consideră că ar trăi decent cu 40.000 de euro pe an, acesta ar trebui să strângă până la vârsta pensionării un milion de euro.

După pensionare, acesta va retrage din suma plasată în cont câte 4% anual, sumă care se va acoperi până anul următor din dobândă.

Pete, un blogger din SUA care scrie la MrMoneyMustache.com, spune că el şi soţia sa s-au pensionat la 30 de ani, după ce timp de nouă ani au muncit pe rupte, cheltuind cât au putut de puţin.

"Este un plan realizabil dacă îţi reduci cheltuielile, sau, cum ne place nouă să spunem, dacă ai un stil de viaţă mai puţin exagerat ca al altora", spune Pete.

Darrow Kirkpatrick, un inginer american din New Mexico a început la 30 de ani să se gândească la retragerea din muncă şi a făcut asta la 50 de ani, având la rândul său un site în care oferă sfaturi celor care vor să-i urmeze exemplul.

Printre companiile care ajută clienţii să se pensioneze mai devreme se numără şi Sunset Financial Services din Missouri, SUA.

"Oamenii nu încep să se gândească la pensie decât după 40 de ani. Ar trebui să o facă mai devreme. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, pentru că te poţi concentra mai bine asupra acestui scop", spune reprezentanta companiei, Helen Hogan.

Aceasta recomandă ca cei interesaţi de o astfel de retragere să se gândească bine la viitor, la copii şi potenţialii nepoţi, ca să aibă o estimare realistă a banilor de care au nevoie anual.

"Le reamintesc mereu oamenilor că atât copiii, cât şi nepoţii "mânâncă" mult din banii de pensie. Uneori chiar le-am zis clienţilor: nu mai daţi bani copiilor pentru că nu vă permiteţi", spune Hogan.

Aceasta recomandă de asemenea ca cei care vor să se pensioneze devreme să testeze metoda timp de un an (să trăiască doar din suma rezervată pentru pensie), pentru a avea o idee realistă despre câţi bani le trebuie anual.

×
Subiecte în articol: pensionare varsta pensionare