x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 26.000 de dosare au fost depuse pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Unde au mai rămas bani pentru program

26.000 de dosare au fost depuse pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Unde au mai rămas bani pentru program

19 Feb 2020   •   12:25
26.000 de dosare au fost depuse pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Unde au mai rămas bani pentru program

Peste 26.000 de dosare de finanţare au fost depuse, până în prezent, în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2019, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est, iar singura zonă care mai dispune de fonduri este Bucureşti - Ilfov, pentru 700 de prosumatori, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

În acest moment, în programul guvernamental au fost depuse 26.300 de dosare la nivel naţional, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est, cu 4.116 de cereri, pentru finanţări în valoare de 81,98 milioane de lei.

Pe de altă parte, numărul cel mai mic de dosare a fost înregistrat în Regiunea de Vest, respectiv 2.643 de cereri, în valoare de 52,2 milioane de lei.

"Deşi fondurile pentru celelalte regiuni s-au epuizat, pentru zona Bucureşti-llfov se mai pot încă depune dosare. Pentru această regiune au fost înscrise în platforma AFM, până acum, 3.257 de dosare, în valoare totală de 80.000.000 de lei", precizează reprezentanţii companiei E-acumulatori.ro.

În toamna anului trecut, în luna septembrie, AFM a suspendat înscrierile persoanelor fizice în acest program, în vederea efectuării unei analize a modului de funcţionare a acestui proces. Ulterior, programul a fost reluat în noiembrie.

Programul Naţional "Casa Verde Fotovoltaice" prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. Programul AFM asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: fotovoltaice dosare fonduri