x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 75 de mii de români sub ȘOCUL CREDITELOR în franci elvețieni, NICI UN PROTEST LA AMBASADADA ELVEȚIEI

75 de mii de români sub ȘOCUL CREDITELOR în franci elvețieni, NICI UN PROTEST LA AMBASADADA ELVEȚIEI

16 Ian 2015   •   23:27
75 de mii de români sub ȘOCUL CREDITELOR în franci elvețieni, NICI UN PROTEST LA AMBASADADA ELVEȚIEI

Socul liberalizarii francului elvetian, desprins de rata fixa fata de euro, a lovit si in Romania pe cei cu credite in moneda elvetiana. Banca Nationala  a Romaniei a furnizat informatii despre ponderea acestor credite in ansamblul creditelor acordate de banci persoanelor fizice.

 
Se afla in derulare credite  acordate in franci elvetieni totalizand 10 miliarde de lei, numarul acestora fiind de 75.712, in ansamblul creditelor acordate populatiei.Acestea reprezinta circa 3,7 la suta din numarul total.

In echivalent euro acestea reprezinta 2,2 miliarde euro.

În Polonia numarul creditelor imobiliare in franci elvetieni este de circa 700.000, cu o valoare echivalenta de 31 de miliarde de euro. Un grup de nemultumiti fata de situatia aprecierii bruste a francului elvetian a protestat  in fata sediului Bancii Nationale a Romaniei. 
Nici o persoana nu  a protestat insa in fata Ambasadei Elvetiei de la Bucuresti. Cursul de schimb LEU/FRANC  nu este stabilit de Banca Nationala a Romaniei.

×