x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alcoolul nu mai da bani la buget

Alcoolul nu mai da bani la buget

01 Iul 2004   •   00:00

Producatorii de alcool, membri ai patronatului GARANT, au intrat incepand de astazi intr-o noua greva fiscala.

Aceasta inseamna ca fabricile de tarii nu vor mai da nici o para la bugetul de stat. "Vom inceta activitatea, vom inchide portile si vom trimite oamenii in concedii fara plata pana in septembrie, octombrie. Ne-am epuizat stocurile si cum preturile cresc cu 50%, alte comenzi nu mai avem", a declarat Romulus Dascalu, presedintele GARANT.

EVAZIUNE. Protestul "alcoolistilor" are la origine majorarea, tot de astazi, a accizelor la alcool - de la 150 euro/hectolitru la 280 de euro/hectolitru. "Guvernantii nostri au pus caruta inaintea boilor: au majorat accizele la alcool inainte sa faca ordine pe piata si sa stopeze evaziunea fiscala", a spus Dascalu. O crestere a fiscalitatii fara inasprirea actiunilor de combatere a evaziunii nu va duce decat la extinderea pietei negre, care va ajunge, anul acesta, sa reprezinte mai mult de 80% din piata totala a tariilor, a precizat el. In crestere accentuata comparativ cu situatia din 2003, cand procentul era de 65%. "Pretul litrului de votca se va majora de la 80.000 de lei la 120.000-130.000 de lei. In aceste conditii, romanul va prefera votca contrafacuta si tuica de la tara, care sunt mult mai ieftine", sustine Romulus Dascalu.

PIERDERI. "Productia legala de alcool pur pe primul trimestru al acestui an a scazut cu 41% fata de perioada similara a lui 2003, de la 192.633 hl/alcool pur la 113.000 hl/alcool pur. Majorarea cu 87% a accizelor la alcool va genera, dupa estimarile GARANT, o pierdere calculata la bugetul de stat de 100 milioane de euro in al doilea semestru din 2004. Iar la nivelul producatorilor, pierderile vor fi de ordinul milioanelor de euro." (Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: economic