x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amânarea Formularului 600 nu rezolvă problemele generate de transferul contribuţiilor. 6 probleme care rămân nerezolvate pentru un milion de liber-profesioniști

Amânarea Formularului 600 nu rezolvă problemele generate de transferul contribuţiilor. 6 probleme care rămân nerezolvate pentru un milion de liber-profesioniști

de Daniela Ivan    |    23 Ian 2018   •   08:50
Amânarea Formularului 600 nu rezolvă problemele generate de transferul contribuţiilor. 6 probleme care rămân nerezolvate pentru un milion de liber-profesioniști
Sursa foto: Victor Stroe

Termenul de depunere a Formularului 600 va fi prelungit până pe 31 martie, însă simpla amânare nu rezolvă problemele pe care le-a generat transferul contribuţiilor în cazul profesiilor liberale. Celebrul formular trebuie completat de peste un milion de oameni care au venituri din activităţi independente, precum şi cei care câştigă peste 1.900 de lei pe lună din chirii, venituri din investiţii sau activităţi agricole.

PSD şi ALDE iau în calcul două scenarii pentru Formularul 600: fie să îl elimine, fie să majoreze plafonul de la 1.900 de lei la o sumă mai mare. Până se va instala noul Guvern şi se va lua o hotărâre, s-a decis amânarea cu două luni a datei limită de depunere. Surse politice au declarat că ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, s-a întâlnit ieri-dimineață cu liderul PSD, Liviu Dragnea, şi au discutat despre Formularul 600. Potrivit acestor informații, lideri importanți ai PSD și ALDE au solicitat desfiinţarea formularului, iar la nivelul ANAF se lucrează la modificări şi clarificări privind profesiile liberale care să fie implementate chiar în primele zile de după învestirea Guvernului Dăncilă.

Probleme rămase în aer

Simpla desfiinţare sau amânare a formularului nu rezolvă probleme importante generate de transferul contribuţiilor.

1. Scad veniturile celor cu profesii liberale

Transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a lovit puternic în cei cu profesii liberale cu venituri brute, cumulate, sub 5.700 de lei şi i-a avantajat pe cei care câştigă peste aceste sume. Diferenţa vine din faptul că, indiferent dacă câştigi 1.900 de lei sau 19.000 de lei, legea îşi permite să plăteşti aceleaşi contribuţii, respectiv 665 lei, din care 475 de lei la pensii şi 190 de lei la sănătate. Nu există tranşe de contribuţii, cum ar fi normal. Există doar posibilitatea ca cei cu venituri mari să aleagă să plătească mai mult, între salariul minim brut de 1.900 de lei şi cinci salarii minime brute.

Pentru a nu pierde bani, liber-profesioniştii trebuie să-şi renegocieze contractele, însă multe dintre firmele cu care colaborează nici nu vor să audă de asta.

O persoană care a câştigat 2.300 de lei net anul trecut va lua acum numai 1.960,42 de lei. Deci va pierde 339,58 de lei.

2.Sute de mii de oameni rămân fără asigurări.

Cei mai loviţi sunt liber-profesioniştii care au câştigat anul trecut sub 1.900 de lei şi care nu au şi contracte de muncă sau sunt pensionari. Pe aceşti oameni nu-i obligă legea să se asigure, o pot face sau nu. Adică sunt puşi în situaţia să aleagă între două rele, fie să dea 665 de lei ca să se asigure şi să rămână cu un venit de numai 1.235 de lei, fie să nu beneficieze de asistenţă socială şi de pensie la bătrâneţe. Guvernul de astăzi generează o armată de sute de mii de oameni care, deşi lucrează, nu vor beneficia de pensii la bătrâneţe şi vor cădea în sarcina guvernelor de atunci pentru a le acorda pensii sociale de mizerie.

3.Plăteşti anticipat, fără regularizări

Problema Fiscului este că oamenii sunt obligaţi să plătească sau nu bani în funcţie de venitul de anul trecut. Adică plătesc contribuţii pentru nişte bani estimaţi, pe care nu ştiu dacă îi încasează sau nu. Unii vor fi puşi în situaţia hilară să facă această declaraţie, deşi nu ştiu dacă în acest an vor mai realiza aceste venituri sau nu. În plus, nicăieri în forma actualului formular nu se vorbeşte despre regularizare.

4. Plăteşti, dar nu ştii dacă încasezi banii

O altă problemă rămasă nerezolvată este că multe firme îşi plătesc cu întârziere colaboratorii, iar unele, în special din cele aflate în procedură de insolvenţă, nu mai plătesc deloc una, două sau mai multe luni. Transferul contribuţiilor a mutat toată sarcina fiscală din cârca firmei în cea a liber-profesioniştilor care nu au niciun cuvânt de spus în faţa firmelor cu care colaborează. Ia, nu ia bani, persoana în cauză trebuie să achite aceste contribuţii. Legea ar trebui să găsească o rezolvare pentru aceste cazuri, la fel ca şi în cazul salariaţilor.

5.Gol în asigurarea de sănătate

Modificările aduse legislaţiei în vigoare nu clarifică problema asigurărilor de sănătate pentru profesiile liberale. Dacă Formularul 600 nu se va amâna şi se va depune până pe 31 ianuarie, prima plată se va face abia pe 25 martie. Ce se va întâmpla cu cei care au nevoie să meargă la medic în lunile februarie şi martie? Problema devine şi mai acută odată cu amânarea depunerii formularului, dacă transferul contribuţiilor rămâne valabil. Cine, când şi cum se vor plăti contribuţiile la sănătate, astfel ca oamenii să beneficieze de servicii medicale?

6. Contribuţiile pe investiţii şi chirii

Cea mai mare întrebare este de ce pentru veniturile din chirii, activităţi agricole şi investiţii care depăşesc 1.900 de lei pe lună se plăteşte CASS, dar nu se plăteşte şi CAS. De exemplu, cine câştigă 2.000 de lei din chirii pe lună, echivalentul a două garsoniere închiriate în cele mai multe cazuri, plăteşte 190 de lei la sănătate, chiar dacă are şi un contract de muncă şi mai plăteşte şi aici CASS. Exceptaţi de la această plată sunt numai pensionarii. Se pare că statul vrea doar să ia bani, nu să şi dea, ulterior, la pensie.

 

×
Subiecte în articol: formularul 600