x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amenzi mari pentru gadget-uri neconforme UE

Amenzi mari pentru gadget-uri neconforme UE

06 Dec 2016   •   19:30
Amenzi mari pentru gadget-uri neconforme UE

Utilizarea echipamentelor electronice, inclusiv a unor jucării, fără marcaj CE poate afecta comunicațiile, în special cele de telefonie mobilă, ceea ce atrage amenzi substanțiale – a avertizat ieri  Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Între gadget-urile care care pot produce interferențe, Autoritatea a enumerat telefoane fixe wireless, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri. Telefoanele fără fir DECT 6.0 din SUA, de exemplu, funcționează în banda de frecvență 1920-1930 MHz, adică exact cea alocată în Europa comunicațiilor mobile. Folosirea unui asemenea aparat întrerupe apelurile telefoanelor celulare din zonă sau scade semnificativ numărul utilizatorilor care pot folosi serviciile GSM de telefonie sau internet. Cele mai importante interferențe sunt cauzate benzilor de frecvențe 3G.

„Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz”, avertizează ANCOM. În cazul în care continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 500 și 5.000 de lei în baza HG 740/2016, care a intrat în vigoare data de 22 noiembrie 2016. Ca să se asigure că folosesc echipamente conforme cu normele UE, utilizatorii trebuie să verifice prezența marcajului CE și să consulte manualul de utilizare al produsului.

×