x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Americanii se bat pe Mickey Mouse

Americanii se bat pe Mickey Mouse

13 Feb 2004   •   00:00

Cel mai mare operator de cablu al SUA vrea sa "inghita" Disney.

Comcast, gigantul televiziunii prin cablu americane, a facut ieri o oferta de 66 miliarde de euro pentru cumpararea celebrei Walt Disney Company. Daca manevra va reusi, din unirea celor doi va rezulta cel mai mare grup media din istorie.
CRISTIAN IONITA

Initial, reprezentantii Comcast au luat legatura discret cu seful Disney, Michael Eisner, insa acesta a refuzat orice fel de discutie pe tema vanzarii companiei pe care o conduce. Prin urmare, Comcast a organizat ieri-dimineata o conferinta de presa si au anuntat public ca ofera 66 de miliarde de dolari SUA pentru Disney. Prima reactie a Consiliului de Administratie al Disney a fost rezervata: membrii sai au dat publicitatii un comunicat in care afirma ca vor analiza cu atentie oferta, dar isi sfatuiesc actionarii sa aiba rabdare pana cand vor ajunge la o hotarare.

Pregatirea terenului
Operatorul de cablu a "pandit" un moment propice pentru a lansa bomba. Oferta lor apare in timp ce la Disney se duc lupte infundate pentru putere. Seful actual al companiei (Eisner) se lupta cu nepotul lui Walt Disney insusi (Roy Disney), pe care l-a inlaturat din consiliul de administratie. Acesta viseaza ca, printr-o alianta cu compania de cablu, sa aduca animatia in centrul afacerilor grupului media, sperand ca-i va aduce stralucirea dinainte.
Printre altele, bogatii cablisti s-au angajat ca, in cazul in care vor castiga, vor plati 12 miliarde de dolari din datoriile Disney catre diversi creditori.

Prima mutare
Dupa ce i-a refuzat fara drept de apel pe cei de la Comcast, se parea ca balanta se inclina impotriva lui Eisner. Imediat dupa ce cablistii au anuntat ca vor sa le inghita compania, o parte semnificativa a actionarilor Disney, grupati intr-o organizatie denumita "Institutional Share Holders", s-au intors impotriva actualului presedinte al consiliului de administratie. Grupul de actionari a recomandat excluderea lui Eisner din conducerea companiei.

Replica
Urmatoarea mutare a apartinut conducerii companiei Disney. Eisner a organizat si el o conferinta de presa in care a anuntat ca rezultatele financiare din ultimele luni sunt mai bune decat se asteptau analistii economici. De asemenea, seful a prezis cresterea cu o treime a castigurilor de anul acesta si dublarea lor pana in 2007. Batalia continua...

Cel mai mare si mai tare
Daca cele 66 de miliarde de dolari vor fi suficiente pentru a-i ademeni pe actionarii Disney, concernul rezultat dupa alipirea celor doi giganti ar deveni cea mai mare organizatie de media din intreaga lume. Comcast a pus ochii pe Disney pentru ca vechiul producator de desene animate turneaza acum filme si controleaza cateva posturi de televiziune. Adaugand toate acestea la cea mai mare retea de cablu din SUA, ar rezulta un circuit de productie si distributie a programelor audiovizuale controlat de un singur creier: Comcast. Compania Disney a fost infiintata de Walt Disney in urma succesului fenomenal avut cu productia de desene animate. Ulterior, afacerea a fost extinsa, ajungand sa includa in prezent studiouri cinematografice, reteaua de televiziune ABC, reteaua sportiva ESPN si parcurile tematice Disney.

×
Subiecte în articol: economic Disney