x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Arăturile de primăvară. Ce ar trebui să știm despre arat

Arăturile de primăvară. Ce ar trebui să știm despre arat

24 Apr 2017   •   10:26
Arăturile de primăvară. Ce ar trebui să știm despre arat

Arăturile de primăvară se numără încă printre preocupările de moment ale agricultorilor, chiar dacă timpul lor e aproape încheiat. 

Pentru a oferi cele mai bune condiţii pentru semănat, este necesar ca procesele fizice, biologice şi chimice din sol să se desfăşoare cât mai mult în timp. Astfel, tot timpul când pamântul nu este ocupat de o cultură, el trebuie să fie negru, adică să stea arat şi grăpat, fără buruieni. Este important a nu se întârzia nicio zi aratul după ridicarea recoltei.

De asemenea, solul se ară cel mai bine când este reavăn. Dacă arăm un sol mai argilos sau lutos la un conţinut prea mare de umiditate, plugul scoate felii sau curele care se întăresc şi apoi se mărunţesc foarte greu.

Arăturile de primăvară. Ce ar trebui să știm despre arat

Dacă arăm solul când este prea uscat, scoatem la suprafaţă bulgări mari. Mărunţirea acestor bulgări se face foarte greu şi cu multă cheltuială de energie. Numai la un conţinut mijlociu de umiditate plasticitatea şi coeziunea au valori minime şi solul se poate lucra în condiţii fizice bune, cu cheltuială de energie şi de combustibil normală, cu uzaj minim al maşinilor şi uneltelor agricole.

Un sol argilos arat la un conţinut optim de umiditate se...........

Citește mai departe AICI

×