x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancnota de 100 de lei e cea mai falsificată

Bancnota de 100 de lei e cea mai falsificată

de Daniela Ivan    |    24 Iun 2016   •   13:27
Bancnota de 100 de lei e cea mai falsificată
Sursa foto: sssimone/Getty Images/iStockphoto

Aproape 4.500 de bancnote româneşti au fost depistate de către Banca Naţională a României ca fiind false, pe parcursul anului trecut. Numărul este cu 70% mai mare decât în anul 2014, ceea ce arată că escrocii au pus ochii pe leul românesc. La un milion de bancnote autentice în circulație, 3,7 bucăți au fost false, în 2015. Spre comparaţie cu un an în urmă, când au fost înregistrate 2,4 bucăți, se arată în Raportul BNR. Este vorba despre bancnote realizate foarte bine, pe suport de plastic, care pot fi cu greu deosebite de cele originale. Din numărul total de falsuri, numai 100 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, restul au fost descoperite atunci când comercianţii sau populaţia şi-au dus banii la bancă. Hârtia cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 2.976 de bucăţi. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 10 lei, care a fost falsificată de 709 de ori, iar pe locul al treilea, hârtia de 50 lei, cu 678 falsuri, din care 53 capturate de poliție.

Cum acţionează escrocii

În ultima vreme, falsificatorii folosesc material plastic, iar imprimările sunt de o foarte bună calitate. Din acest motiv, un ochi neavizat este foarte uşor de păcălit, mai ales când falsurile sunt amestecate printre banii adevăraţi. Hoţii îşi plasează aşa-zişii bani în pieţe sau în magazinele unde nu există maşini de verificat banc-note. În această situaţie, orice persoană care primeşte un teanc de bani trebuie să-i verifice bucată cu bucată, ca să nu fie păcălită.

Banca Naţională a scos din circulaţie anul trecut 10% din cantitatea de bancnote care circulă în piaţă, fiind considerate prea uzate. Numărul este în creştere cu două procente faţă de 2014, în condiţiile în care şi numerarul aflat în sistemul bancar a crescut cu 0,4%, până la 49, 511 miliarde lei. În cadrul celor patru centre ale BNR s-a procesat o cantitate totală de 349,1 milioane de bancnote, în 2015. Dintre acestea, 36,5 milioane bucăţi au fost sortate ca improprii circulaţiei monetare. Majorări semnificative ale gradului de uzură s-au înregistrat la cupiurile de 5 și 10 lei. Totodată, în anul 2015 s-a procesat o cantitate de 91,5 milioane de monede

×