x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani mai mulţi pentru IMM-uri

Bani mai mulţi pentru IMM-uri

de Elena Stan    |    20 Noi 2014   •   20:16
Bani mai mulţi pentru IMM-uri
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Internaţionalizarea IMM-urilor, dezvoltarea brandurilor româneşti, susţinerea economiei sociale, susţinerea economiei în mediul rural sunt prioritare
Întreprinderile mici și mijlocii vor avea la dispoziţie, din 2015, şapte noi programe de finanţare, care se adaugă la cele şapte deja existente, iar bugetul pentru sprijinirea lor este semnificativ majorat, ajungând de la 60 de milioane de lei până la 170 milioane de lei, a spus ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu. Conform Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea IMM-urilor, 'Orizont 2020', accentul va fi pus pe creşterea antreprenoriatului, astfel încât România să devină ţara din regiunea de Sud-Est a Europei cu cel mai puternic mediu antreprenorial. ”Vrem să sprijinim acele domenii care aduc valoare adăugată și mă refer la IT, la industrii creative, la ceea ce înseamnă sănătatea cu biotehnologii, turismul. În egală măsură, ne propunem să schimbăm, din 2015, punctajul pentru accesarea finanţării prin programele noastre și să îi susţinem pe cei care vor să facă export sau cei care fac export, precum și comerţul online. Echipamentele electronice, IT, vor primi, de asemenea, punctaj suplimentar în programele pentru IMM-uri”, spune Jianu.

De aceeași părere sunt și cei de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). “Trebuie să stimulăm, în cadrul culturii antreprenoriale, creativitatea, iar - în paralel - trebuie să facem din dezvoltarea IMM-urilor o politică publică, astfel încât numărul întreprinderilor mici și mijlocii să crească în perioada următoare”, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR. “Se doreşte creşterea numărului de întreprinderi mici și mijlocii de la 470.000 la 670.000 până în anul 2020, în același timp cu creşterea numărului de angajaţi de la 2,6 milioane la 3,2 milioane. De aceea, trebuie să gândim o strategie și să facem din dezvoltarea IMM-urilor o politică publică. De asemenea, este necesar să avem o deschidere majoră, aşa cum se întâmplă și în alte ţări, faţă de stimularea iniţiativei. Acest lucru trebuie efectuat în paralel cu sprijinirea firmelor care au demonstrat deja că au succes pe piaţă”, a spus Cristian Pârvan.

Banii vor merge către antreprenorii tineri
Jianu a anunţat că va încuraja, printr-un punctaj suplimentar, finanţarea antreprenorilor care pot face performanţă. ”Cred că este necesar, de asemenea, ca banii să meargă spre întreprinzători tineri, sau mai puţini tineri, dar care sunt bine pregătiţI”, spune ministrul Jianu. Florin Jianu a spus că a semnat un memorandum, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin care Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) va putea să devină beneficiar de instrumente financiare din perioada programatică 2014-2020. ”Am semnat acest document tocmai pentru ca Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri să își poată extinde paleta de susţinere a întreprinderilor mici și mijlocii”, a spus ministrul Jianu.

×