x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Batalia titanilor! Boeing a devansat Airbus la numarul de avioane livrate!

Batalia titanilor! Boeing a devansat Airbus la numarul de avioane livrate!

10 Ian 2018   •   09:14
Batalia titanilor! Boeing a devansat Airbus la numarul de avioane livrate!

Constructorul aeronautic american Boeing Co a anunţat că în 2017 a livrat 763 de avioane, cu unul mai mult decât recordul din 2015, ceea ce îi permite să îşi păstreze titlul de cel mai mare constructor de avioane din lume în faţa rivalului european Airbus.

 

De asemenea, Boeing a informat că anul trecut a primit comenzi nete pentru 912 avioane, cu un pret de catalog de 134,8 miliarde de dolari, fata de cele 668 aparate comandate, in valoare totala de 94 miliarde de dolari în 2016. Astfel, la finele anului trecut carnetul de comenzi al Boeing a ajuns la 5.864 de avioane, faţă de 5.715 avioane la sfarsitul lui 2016.

Rivalul european Airbus urmează să dea publicităţii cifrele privind livrările şi comenzile pentru anul 2017. Potrivit surselor, Airbus va anunţa că şi-a îndeplinit obiectivul de a livra peste 700 de avioane în 2017. Totusi, este puţin probabil ca Airbus să depăşească Boeing în condiţiile în care, în octombrie, constructorul european şi-a revizuit în jos estimările anterioare care vizau predarea a 720 de avioane din cauza problemelor înregistrate la motoarele Pratt & Whitney.

În schimb, graţie comenzilor primite în ultima lună a anului trecut, Airbus ar urma să anunţe că în anul 2017 a primit comenzi nete pentru mai mult de 1.000 de avioane, intrecand, astfel, Boeing la acest capitol care a precizat că a primit comenzi totale pentru 1.053 de avioane, cifra care, după scăderea anulărilor, a ajuns la 912 aparate.

Cu toate acestea pieţele urmăresc în primul rând cifrele privind numărul avioanelor livrate, deoarece acesta este un barometru al sănătăţii financiare al unui producător aeronautic întrucât, în mod tradiţional, o companie aeriană plăteşte avionul în momentul în care intră în posesia aparatului, ceea ce are un impact asupra cifrei de afaceri a producătorului aeronautic.

AGERPRES

×