x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băuturile răcoritoare și ciocolata ar putea fi accizate ca țigările și benzina

Băuturile răcoritoare și ciocolata ar putea fi accizate ca țigările și benzina

20 Mai 2017   •   10:45
Băuturile răcoritoare și ciocolata ar putea fi accizate ca țigările și benzina

Băuturile răcoritoare şi dulciurile ar putea fi accizate precum ţigările şi alcoolul. Banii astfel obţinuţi ar trebui să ajungă la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

Este vorba de un proiect inițiat de un deputat social-democrat și care în numai câteva luni va intra pe circuitul parlamentar.

Ideea supra-impozitării produselor cu un conţinut ridicat de zahăr este în acord cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care, în numeroase rânduri, a cerut statelor să ia măsuri de limitare a consumului de astfel de alimente.

Specialiştii OMS spun că există o legătură directă între creşterea explozivă a numărului de persoanelor care suferă de obezitate şi diabet şi consumul excesiv de produse cu un conţinut ridicat de zahăr.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PSD Costel Lupaşcu, a explicat la Antena 3 de ce a recurs la această soluție.

„Un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează România pe un îngrijorător loc trei între țările din Europa la obezitatea infantilă. Iar această incidență este din ce în ce mai accelerată. În România, trei din zece copii sunt supraponderali, iar 8% dintre aceștia suferă de obezitate. Cel mai rău în cazul copiilor este faptul că se formează un comportament de consum neadecvat. Ei învață de mici să consume cantități uriașe de zahăr”, a declarat deputatul Costel Lupașcu.

 

×