x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE: 25 de bănci nu au trecut testele de stres

BCE: 25 de bănci nu au trecut testele de stres

26 Oct 2014   •   18:16
BCE: 25 de bănci nu au trecut testele de stres
Sursa foto: Erika Colwill
Şapte dintre instituţiile financiare din zona euro care trebuie să îşi majoreze capitalul social sunt prezente şi pe piaţa din România
Banca Central Europeană a prezentat ieri analiza băncilor din zona euro înainte de a prelua supravegherea financiară a acestora. Din cele 130 de bănci analizate, 25 nu au trecut testele de stres şi pentru a face faţă unei noi crize economice vor trebui să îşi majoreze capitalul social cu aproximativ 25 de miliarde de euro. Şapte dintre instituţiile financiare cu deficit de capital sunt prezente şi pe piaţa din România.

25 de bănci din Europa nu au trecut examenele destinate măsurării capacităţii lor de a face faţă unei noi crize economice, având un deficit de capital cumulat de circa 25 de miliarde de euro, a anunţat Banca Central Europeană (BCE) cu prilejul publicării rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse principalele 130 de bănci din zona euro. Zona euro este formată din 18 state care au adoptat euro drept monedă naţională. “Această analiză amănunţită a poziţiilor celor mai mari bănci va conduce la creştere încrederii în sectorul bancar”, a declarat vice-preşedintele BCE, Vitor Constancio (foto). “Identificarea problemelor şi riscurilor va ajuta la repararea bilanţurilor şi va face băncile mai rezistente şi mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creşterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creşterea economică”, a adăugat Constâncio.

Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital. Deja 12 din cele 25 de bănci şi-au acoperit deficitele de capital strângând în total 15 miliarde de euro în acest an.

Capitalul trebuie majorat în 9 luni
Băncile care au un deficit de capital evidenţiat de testele de stres trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

Trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România, National Bank of Greece (NBG), Eurobank (acţionarul majoritar al Bancpost) şi Piraeus Bank, nu au trecut testele de stres derulate de BCE însă numai primele două vor trebui să strângă noi fonduri pentru a acoperi un deficit de capital de 2,960 miliarde de euro.

NBG este prezent pe piaţa locală cu Banca Românească. Anul trecut, banca a înregistrat în 2013 pierderi de 109,86 milioane lei.
Eurobank (a treia mare bancă din Grecia) are un deficit de capital de 1,760 miliarde de euro în timp ce NBG (prima bancă din Grecia) are de acoperit un deficit de capital de 930 milioane de euro. Activele Eurobank în România se situau la sfârşitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro, în scădere de la 3,7 miliarde de euro în primul trimestru. Eurobank a înregistrat anul trecut în România pierderi de 40,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro în anul anterior.

Piraeus Bank, a doua mare bancă din Grecia, a îndeplinit cerinţele de capital în cazul scenariului de bază cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu şi cele referitoare la scenariul advers cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%. Piraeus Bank România deţine active în valoare de 2,05 miliarde euro, în creştere cu 15% faţă de 30 iunie 2013, 135 de sucursale şi 1.628 de angajaţi.

Alte bănci din zona euro care au operaţiuni în România şi au picat testele de stres sunt Volksbanken (865 milioane de euro), Veneto Banca, Banco Comercial Portugues - BCP (1,15 miliarde de euro) şi Bank Of Cyprus. Veneto Banca îşi desfăşoară activitatea pe piaţa românească în mod direct prin Sucursala Bucureşti, care numără o reţea de 22 de agenţii, dintre care 5 se află în Capitală. Grupul Bank of Cyprus a intrat pe piaţa din România dar a fost preluată anul trecut de către Marfin Bank România.

Restul Europei a trecut testul
Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care a derulat un examen paralel cu cel al BCE, a informat că toate băncile din afara zonei euro, inclusiv cele din Marea Britanie, Danemarca, Norvegia şi Polonia, au trecut testele de stres. EBA a analizat 123 de instituţii bancare din întreaga Europă, inclusiv din statele care nu aparţin zonei euro. Toate băncile din ţările care nu sunt membre ale zonei euro au suficient capital pentru a face faţă unei noi perioade de instabilitate economică. EBA a adăugat că de la începutul anului cele 123 de bănci pe care le-a analizat au strâns noi fonduri în valoare de 53,6 miliarde de euro.


×