x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Birocraţia statului goneşte investitorii

Birocraţia statului goneşte investitorii

10 Apr 2009   •   00:00
Birocraţia statului goneşte investitorii
Sursa foto: /Intact Images

Companiile încep să părăsească România şi să-şi relocheze activităţile în Bulgaria sau în Ungaria, din cauza rambursărilor greoaie de TVA.



"Multe firme multinaţionale prezente în România s-au relocat în Bulgaria şi în Ungaria, pentru că rambursările merg foarte bine, rapid. Firmele relocate în Bulgaria importă materie primă, apoi exportă în România", a declarat Daniel Anghel, Partener Taxe Indirecte la PriceWaterhouseCoopers România, la o dezbatere despre rambursarea TVA organizată de Săptămâna Financiară.

El a menţionat că sunt cazuri când se cere "un camion de documente" şi că în Occident există control electronic din baza de date. De asemenea, controalele încrucişate făcute cu furnizorii sau cele derulate în baza de date europeană pot bloca rambursarea TVA cu un an, a mai spus el. Niculae Done, Senior Tax Partner la KPMG, a dat şi el un exemplu prin care statul român a frânat schimburile economice.

"Asist un client care avea de recuperat 12 milioane de euro. Controlul a venit după şase luni şi a durat patru luni. Între timp, din devalorizare, a pierdut 2 milioane de euro", a spus Done.

Anul trecut, Nestle şi-a relocat producţia de îngheţată din Bucureşti la fabrica din Varna. De asemenea, Kraft Foods România a decis să închidă fabrica de ciocolată de la Braşov şi să plece în Bulgaria, lăsând în România 440 de şomeri. De asemenea, şi ciorapii Adesgo se vor produce în Bulgaria, după ce israelienii de la Argaman Industries au anunţat strămutarea producţiei de la Bucureşti.

CERC VICIOS
"Există un cerc vicios şi vă pot da exemplu CET-urile (centralele electro-termice - n.r.), care nu pot plăti furnizorii şi apoi durează doi ani până ca acea creanţă să devină lichidă şi exigibilă, între timp agentul economic se duce la bănci să-şi finanţeze operaţiunile", a adăugat Anghel.

Experţii au precizat că o cauză nejustificată a întârzierilor la plata TVA este şi analiza de risc pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) o face agenţilor economici care solicită deconturi de TVA. "În toate statele civilizate se ia în cauză comportamentul companiei de până acum referitor la evaziunea fiscală", a precizat Daniel Anghel.

Robert Hofnar, directorul Direcţiei Generale Proceduri pentru Administrarea Veniturilor din ANAF a precizat că Fiscul are deja un proiect de act normativ care prevede reintroducerea unui regim special de rambursare a TVA pentru exportatori. Astfel, exportatorii îşi vor putea lua mai întâi banii şi după aceea se vor face controale de Fisc.

De asemenea, prin proiect mai multe firme pot beneficia de facilitate, deoarece se diminuează plafonul de la 1 milion de euro la 1 milion de lei.

SCAD COLECTĂRILE
Impozitul forfetar scade interesul oamenilor de afaceri de a înregistra toate cheltuielile şi va spori astfel evaziunea fiscală, a spus ieri Gabriel Biriş, partener fondator al firmei de avocatură Biriş Goran.


El a mai precizat că, dacă acest lucru se întâmplă, vor fi afectate colectările statului din TVA, din moment ce firmele vor raporta mai puţin. "Impozitul forfetar e o soluţie doar pe termen scurt, ce ar putea fi aplicată doar până la finele lui 2010", a mai spus Biriş.

Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional a Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat că impozitul forfetar face discriminare între companii, acesta fiind foarte mare pentru companiile mici şi foarte mic pentru cele puternice.

"La firmele cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro se plătec 10.000 de euro, ceea ce înseamnă 83 de euro la milionul de euro. La firmele cu cifră de afaceri de sub 12.000 de euro, impozitul de 500 de euro este 3%-4% din cifra de afaceri, ceea ce e enorm", a completat Pârvu.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a spus că o soluţie este creşterea TVA cu 3 puncte procentuale, ca în Germania sau Franţa, concomitent cu reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă. Aşa preţurile rămân la acelaşi nivel, iar puterea de cumpărare a populaţiei nu se deteriorează.


Asociaţia plătitorilor de taxe
Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a declarat că va sprijini înfiinţarea Asociaţiei plătitorilor de taxe din România. Asociaţia plătitorilor de taxe din România va analiza deficienţele legislaţiei fiscale şi va propune Guvernului şi factorilor politici soluţii concrete de reformare cadrului juridic intern în vederea eliminării procedurilor birocratice care blochează economia naţională.

O soluţie propusă este ca statul român să plătească şi el penalităţi de 0,1% pe zi dacă nu restituie TVA-ul în termen legal. "Actualul sistem privind rambursarea TVA este profund imoral. Prezumţia de vinovăţie a agenţilor economici, presiunea nesfârşitelor controale ale inspectorilor fiscali, întârzierile constante la rambursarea TVA pentru care statul, spre deosebire de agenţii economici, nu plăteşte nici o penalizare sunt practici incorecte care trebuie eliminate.
Statul trebuie să înveţe să-şi respecte contribuabilii şi, atunci când greşeşte, trebuie să plătească. Şi, dacă nu o face benevol, noi îl vom obliga", a declarat Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului şi preşedinte fondator al PC.

Potrivit datelor publicate pe site-ul ANAF, la 31 martie existau 2.326 deconturi de TVA întârziate, adică 30% din total. Suma restantă este 1,79 miliarde de lei. De asemenea, mai există 929 de deconturi suspendate, însumând 677 milioane de lei.

Laviniu Beze, director al COMINCO, a declarat şi el că doreşte înfiinţarea Asociaţiei Plătitorilor de Taxe, cu care Ministerul de Finanţe să se consulte la luarea de măsuri economice, şi de ale cărei păreri guvernanţii trebuie să ţină seama.

×
Subiecte în articol: economic romania