x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Blanculescu nu vrea paradisuri fiscale

Blanculescu nu vrea paradisuri fiscale

10 Feb 2004   •   00:00

Investitorii care au venit din paradisuri fiscale trebuie sa se reautorizeze in sase luni dupa intrarea in vigoare a Legii privind evaziunea fiscala.

Firmele care au actionari sau asociati companii din paradisuri fiscale sau zone offshore vor fi nevoite sa obtina un aviz special de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), a anuntat Ionel Blanculescu, ministrul Controlului. "Registrul Comertului va propune introducerea unui articol in Legea privind evaziunea fiscala prin care toate societatile care se inregistreaza in Romania avand actionari societati din paradisuri fiscale sau offshore sa obtina un aviz special, cel mai probabil de la Ministerul Internelor", a spus ministrul. Toate firmele care au astfel de proprietari vor fi reautorizate, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a Legii privind evaziunea fiscala.

Circuite de spalare a banilor
Mai mult de 90% din operatiunile de spalare de bani si de evaziune fiscala au loc prin societatile infiintate in paradisuri fiscale sau firme offshore. Acesta este motivul pentru care Ministerul Internelor va verifica istoricul fiecarei societati in parte. Pentru a putea sa identifice evazionistii care fac parte din marile retele de spalare de bani, MI va colabora cu institutiile de specialitate de la nivel international pentru a afla daca firmele care au deschis sau intentioneaza sa deschida o societate in Romania au comis ilegalitati in alte zone ale lumii. "Vom accesa toate bazele de date, inclusiv a FBI, pentru a cunoaste de la inceput daca aceste companii fac parte din circuitele negre de spalare de bani", a explicat Blanculescu, care a precizat ca firmele cu datorii pentru care se solicita lichidarea voluntara vor fi urmarite pentru recuperarea datoriilor.

Prima vizata: SNTR
Intrebat daca reautorizarea va fi necesara si in cazul Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), Blanculescu a afirmat: "Bineinteles ca si SNTR-ul". Dupa cum se stie, APAPS a vandut SNTR unui consortiu format din Galaxy Energy International Ltd. BVI, firma inregistrata in Insulele Virgine, si compania italiana CTS. Ministrul a mai spus ca Autoritatea Nationala de Control (ANC) a intiat o verificare in urma informatiilor aparute in presa potrivit carora exista legaturi intre firmele care au preluat SNTR si fostul actionar majoritar, grupul de firme Interagro.

Ce sunt firmele offshore
Termenul offshore desemneaza o companie care nu desfasoara activitati comerciale in tara unde a fost inmatriculata, deci nu realizeaza venituri in tara de rezidenta. Insa folosindu-se de acordurile de evitare a dublei impuneri dintre tari, aceste firme transfera scriptic marfa produsa in Romania catre anumite tari care au impozit pe profit 0 sau maxim 5%. Aceste tari sunt cunoscute sub denumirea de paradisuri fiscale. In prezent exista in lume 40 de astfel de paradisuri situate, in general, pe arhipelaguri (Insulele Virgine, Bahamas, Cipru, Antilele Olandeze etc.).

×
Subiecte în articol: economic paradisuri