x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR ne spune să uităm de credite cu dobândă variabilă

BNR ne spune să uităm de credite cu dobândă variabilă

de Daniela Ivan    |    05 Dec 2017   •   10:30
BNR ne spune să uităm de credite cu dobândă variabilă
Sursa foto: Karina Knapek

Banca Naţională a României recomandă românilor să ia credite ipotecare cu dobânzi fixe pentru a se proteja de creşterea ROBOR şi de riscul de a nu mai putea să-şi achite ratele. În acest sens, banca centrală vrea ca programul Prima Casă, care are dobândă variabilă, să fie restrâns, astfel încât să devină doar un program social.

Reprezentanţii BNR avertizează că persoanele cu venituri sub salariul mediu sunt supra-îndatorate la bănci şi există riscul ca aceştia să nu-şi mai poată plăti ratele, la o eventuală creştere a ROBOR. Banca Naţională a României a prezentat ieri Raportul asupra stabilității financiare, decembrie 2017, unde a identificat cinci riscuri la adresa economiei româneşti. Unul dintre acestea este creşterea îndatorării populaţiei atât prin canalul băncilor, cât şi al IFN.

Creditele ipotecare, risc crescut

Raportul BNR arată că cei mai expuşi oameni sunt cei care au credite ipotecare. „ Creditele ipotecare prezintă o senzitivitate mai mare, față de creditul de consum, la posibile șocuri asupra ratei dobânzii, venitului sau cursului de schimb, date fiind maturitatea și sumele contractate mai mari”, se arată în documentul citat. În contextul în care ratele de dobândă se află în prezent la minime istorice, riscul principal pe termen mediu îl reprezintă impactul viitoarelor creșteri în costul de finanțare asupra gradului de îndatorare.

Estimări preliminare arată că rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populaţiei s-ar majora de la valoarea actuală de 5,8 la sută, la 7,3 la sută într-un orizont de un an de zile în ipoteza că dobânda s-ar majora cu 2 puncte procentuale

Debitorii cu venituri sub salariul mediu sunt mai vulnerabili la un șoc de dobândă: creșterea ratei de dobândă cu două puncte procentuale mărește probabilitatea lor de nerambursare cu 30 la sută pentru creditele de consum și cu 45 la sută pentru creditele ipotecare. „Având în vedere ritmul accelerat al creșterii creditelor ipotecare într-o perioadă de dobânzi reduse, aceste rezultate indică acumularea unor vulnerabilități pentru segmentul populației cu venituri reduse”, spune Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale.

Prima Casă se modifică

Programul "Prima Casa" ar putea fi modificat în viitor, pentru o ţintire mai bună din punct de vedere social, a spus Liviu Voinea. Potrivit acestuia, şi românii mai înstăriţi au beneficiat de aceste credite deşi şi-ar fi putut permite un credit ipotecar standard, cu avans de 20-25%.  „În plus, programul guvernamental nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinţei achiziţionate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuinţă permanentă. 

“ Considerăm utilă revizuirea condiţiilor de accesare a programului Prima Casă, în sensul orientării către debitorii cu un venit salarial sub un plafon pre-stabilit, care urmăresc să îşi achiziţioneze o locuinţă pentru locuit, sub o valoare reglementată şi în condiţiile unui grad de îndatorare sustenabil”

Raport asupra stabilității financiare decembrie 2017

Voinea a mai declarat că Guvernul nu trebuie să renunţe la programul Prima Casă, ci doar să-l modifice. Datele BNR arată că volumul de credit Prima Casa se menţine majoritar atât la nivel de stoc, cumulând 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar şi ca pondere în volumul de credit nou acordat în prima parte a anului 2017 (circa 65%).

Aproape 35% dintre românii care au un credit Prima Casă au salarii nete de peste 4.000 lei, spune Liviu Voinea, viceguvernator Banca Naţională

Cinci riscuri pentru economie

Economia românească se confruntă cu cinci riscuri: tensionarea echilibrelor macro, creşterea îndatorării populaţiei, disciplina scăzută de plată în economie, creşterea preţurilor imobiliarelor şi deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, a declarat Liviu Voinea. Acesta a mai spus că aceste riscuri sunt potenţate de o problemă structurală, fundamentală, nu doar a economiei, ci a societăţii româneşti: problema demografică.

×
Subiecte în articol: bnr