x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bogdan Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va finaliza 20 de cazuri până la sfârşitul anului, printre care Transgaz și piața asigurărilor

Bogdan Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va finaliza 20 de cazuri până la sfârşitul anului, printre care Transgaz și piața asigurărilor

01 Oct 2017   •   17:10
Bogdan Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va finaliza 20 de cazuri până la sfârşitul anului, printre care Transgaz și piața asigurărilor

Ultima parte a anului va fi mai plină decât începutul anului pentru Consiliul Concurenţei, care ar urma să finalizeze un număr de aproximativ 20 de cazuri în lunile următoare, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. 

Potrivit lui Chiriţoiu, cele mai importante din punctul de vedere al dimensiunii economice a actorilor implicaţi sunt cele legate de zonele de licitaţii, cum a fost cazul APIA care a fost încheiat curând. 

"În toamnă vom finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitaţii la Transgaz. Nu este un caz foarte nou, dar este un caz pe care l-am lucrat împreună cu parchetul. Este un caz care merge în paralel cu DIICOT", a spus Chiriţoiu, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenţei la Sinaia. 

De asemenea, în acest an Consiliul Concurenţei va finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitaţii privind achiziţionarea de echipamente electrice de către firme din distribuţia electricităţii, în special Electrica. 

Tot până la finele anului Consiliul Concurenţei va termina, dar nu va ajunge la o decizie cu privire la o altă investigaţie pe partea de retail, unde Consiliul are suspiciuni privind comportamentul unor jucători mari precum Carrefour sau Cora. De asemenea va fi finalizat cazul privind firmele de asigurări. 

"Investigăm presupusul schimb de informaţii realizat în interiorul Uniunii naţionale a companiilor de asigurări. Este un caz care va fi finalizat de echipa de investigaţii în acest an, urmând ca anul viitor să avem decizia în privinţa lui", a spus Chiriţoiu. 

Pe partea de analize, aşa-numitele investigaţii sectoriale, Consiliul Concurenţei a demarat o analiză cu privire la modalitatea în care se stabileşte preţul apei, în urma plângerilor venite de la companiile din energie nemulţumite de creşterea continuă a preţului. 

De asemenea, în curând Consiliul Concurenţei va face publice analizele pe piaţa pachetelor de servicii multiplay (combinaţia de servicii de telefonie fixă, mobilă, televiziune prin cablu şi Internet) şi analiza privind modul în care funcţionează piaţa lemnului. 

"Cea mai importantă analiză lansată în acest an a fost cea pe piaţa carburanţilor. Ne-a surprins faptul că vedem de peste un an de zile faptul că preţurile la carburanţi, fără taxe, în România au o uşoară creştere faţă de media Uniunii Europene şi am vrut să înţelegem ce ar putea să explice această schimbare. Această analiză a fost lansată şi o vom finaliza la anul", a declarat Bogdan Chiriţoiu. 

În ceea ce priveşte priorităţile Consiliului Concurenţei în următoarea perioadă, Chiriţoiu a menţionat utilităţile şi domeniul sportului. 

În ceea ce priveşte utilităţile, "vrem să găsim o soluţie pentru a împăca legea achiziţiilor şi legea 51, să o facem să funcţioneze totuşi", a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei. 

"Pe partea de sport, avem mult cereri de la primării care vor să finanţeze diferite cluburi sportive. Legea sportului, cu care noi suntem de acord, nu permite plata salariilor pentru sportivii profesionişti şi în special în sporturi care au un potenţial economic, cum este fotbalul, şi aici suntem blocaţi. De acea încercăm să găsim o soluţie", a spus Chriţoiu. AGERPRES

×