x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bogdan Chirițoiu: În materie de prețuri la energie, ce fac alte țări, o să facem și noi

Bogdan Chirițoiu: În materie de prețuri la energie, ce fac alte țări, o să facem și noi

15 Sep 2021   •   16:15
Bogdan Chirițoiu: În materie de prețuri la energie, ce fac alte țări, o să facem și noi

În materie de intervenții asupra prețurilor la energie, autoritățile române vor lua același tip de măsuri luate de alte state, a declarat miercuri președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu, în contextul creșterilor mari de prețuri la electrictate și gaze naturale.

„Ce vedem că fac alte țări, asta o sa facem și în România, pentru că nu există o gamă infinită de soluții”, a spus Chirițoiu, precizând că bursele de energie, care sunt la maxime istorice, trebuie să fie lăsate să funcționeze. „Sunt lucruri pe care un Guvern nu poate și nu trebuie să încerce să le influențeze. Ce poate să un Guvern este să nu se uite la prețul en-gros, de pe bursă, ci la prețul plătit de fiecare consumator.

„O mare parte din factură nu se leagă de prețul efectiv al curentului electric, la noi doar 40% din ce plătește consumatorul reprezintă costul curentului electric, restul sunt alte taxxe și prestații care sunt sub control național, în special tarifele de distribuție, tarifele de transport, subvențiile care se acordă pentru energiile regenerabile și așa mai departe. Aici se poate umbla și aici sunt măsurile. Doi, putem să subvenționăm consumatorii vulnerabili. Legea consumatorului vulnerabil va fi principalul instrument pentru protejarea celor mai săraci. Banii vor veni de la companiile care beneficiază de creșterile de preț. Prețul crește la electricitate pentru că este mai scump să produci electricitate din cărbune, în special, dar producătorii care nu plătesc taxă pe poluare, cum sunt hidro, nuclearul, regenerabilele, au profituri foarte mari care nu sunt legate de activitatea lor. Din profiturile suplimentare făcute, sub o formă sau alta, o să finanțăm măsurile luate în sprijinul consumatorilor”, a spus Chirițoiu, la Digi24.

Plafonarea prețurilor este o măsură fezabilă, în condițiile în care se instituie un anumit prag peste care consumatorii nu pot plăti în plus. Dar o plafonare a prețurilor la bursă „ar fi o prostie, pentru că riscăm ca firmele să plece din țară”, a apreciat el.

„Sunt oameni, cum sunt eu, care pot să suporte 100 de lei în plus la electricitate”, a adăugat Chirițoiu, care ceva mai târziu s-a corectat: „Nu chiar 100 de lei, 50 de lei.”

La gaze creșterea de preț este un fenomen temporar, legat de comportamentul Rusiei și de presiunile pe care le fac pentru a li se permite să folosească noua conductă din Marea Baltică. „Ne așteptăm ca odată ce Nord Stream 2 să intre în funcțiune, prețul la gaze să revină, dar nu la prețuri artificial sau neobișnuit de mici din 2020. Dar evoluția prețului la energie electrică este urmarea planului Uniunii Europene de a face energia care poluează să fie cât mai scumpă, pentru a determina o eliminare a acesteia de pe piață și trecerea la energie nepoluantă”, a spus oficialul.

Autoritățile spaniole au anunțat plafonarea prețului gazelor naturale, reduceri de impozite și redirecționarea profiturilor companiei energetice, ca parte a unui pachet menit să reducă prețurile în creștere ale energiei electrice.

Premierul Pedro Sanchez, citat de Reuters, spune că este inacceptabil ca firmele din energie să profite de prețurile ridicate ale pieței pentru electricitate. "Vom lua acele profituri extraordinare pe care le obțin companiile energetice ... și le vom transfera consumatorilor", a spus el, adăugând că taxa specială pe electricitate ar scădea de la 5,1% la 0,5%. Măsurile vor reduce veniturile guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a spus Sanchez.

Cererea crescută de gaze naturale și creșterea prețurilor la certificatele verzi au dus la majorarea prețurilor energiei electrice în multe țări, inclusiv în Spania.

Prețurile spot ale energiei electrice, care reprezintă aproximativ o treime din facturile de energie electrică pentru consumatori, au depășit nivelurile record, ajungând luni la un maxim de 154,16 euro pe megawatt-oră, potrivit operatorului de piață OMIE.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bodgan chiritoiu energie gaze