x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria va crea un hub de gaze naturale, cu sprijinul UE

Bulgaria va crea un hub de gaze naturale, cu sprijinul UE

16 Mar 2018   •   06:54
Bulgaria va crea un hub de gaze naturale, cu sprijinul UE

Bulgaria, care are ambiţia de a se transforma dintr-o ţară de tranzit pentru gazul rusesc într-un centru de tranzacţionare a energiei, a anunţat că va demara un studiu de fezabilitate pentru crearea unui hub de gaze naturale la portul Varna de la Marea Neagră.

 

Planul este sprijinit de Comisia Europeană şi vine dupa cativa ani de la anularea de către Gazprom a proiectului South Stream, prin care ar fi livrate către Europa Centrală gaze ruseşti prin Marea Neagră, via Bulgaria. Proiectul a fost abandonat în luna decembrie 2013 din cauza poziţiei Bulgariei şi a presiunilor venite de la Bruxelles.

Operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria (Bulgartransgaz) a semnat un contract de 2,3 milioane de leva (1,5 milioane de dolari) cu un consorţiu bulgaro-elveţian, AF-EMG Consult, pentru a efectua studiul de fezabilitate, care ar urma să fie finalizat până în iulie, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Sofia. UE va acorda 920.000 euro pentru studiul de fezabilitate.

La un forum energetic desfăşurat la Sofia, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetică, Maros Sefcovic, a reiterat joi sprijinul Bruxelles-ului pentru acest plan, care va majora nivelul gazelor naturale şi securitatea energetică în sud-estul Europei. "Comisia Europeană sprijină foarte mult planurile Bulgariei de a se transforma dintr-o ţară de tranzit într-un centru de distribuţie a gazelor. Vrem ca hub-ul de gaze naturale, denumit "Balkan", să fie eficient, chiar dacă gazul va fi furnizat din diferite direcţii, el trebuie tranzacţionat aici şi vândut partenerilor", a afirmat Sefcovic.

În prezent, Bulgaria transportă anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaz rusesc spre Turcia dar aceste livrări s-ar putea opri în 2019 dacă Rusia reuşeşte să finalizeze gazoductul TurkStream. De asemenea, Bulgaria speră să atragă gaze naturale din Azerbaidjan, LNG (gaz natural lichefiat) din Grecia, Qatar şi alte regiuni.

Costul construirii hub-ului este estimat la 1,4 miliarde de euro (1,73 miliarde de dolari) - 2,4 miliarde de euro (2,96 miliarde de dolari) şi vor fi folosite conducte noi şi existente din Bulgaria precum şi interconectorul construit cu România, Serbia şi Turcia, şi eventual un gazoduct submarin din Rusia. AGERPRES

×