x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capcana venitului mediu, pericolul care ameninta tarile din CEE

Capcana venitului mediu, pericolul care ameninta tarile din CEE

22 Noi 2017   •   11:32
Capcana venitului mediu, pericolul care ameninta tarile din CEE

Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt blocate într-o aşa numită "capcană a venitului mediu", adica intr-o zonă în care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad, şi au nevoie de noi strategii de creştere şi investiţii în infrastructură pentru a relansa creşterea, considera Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

 

Într-un ultim raport, BERD avertizeaza in legatura cu plafonul la care s-a ajuns in CEE după un sfert de secol de economie de piaţă, estimand, totodata, că fostele state comuniste produc în continuare prea multă poluare şi, chiar dacă există un apetit de reformă, tari precum Polonia şi Ucraina au întâmpinat blocaje în domenii precum privatizările.

"Multe din aceste ţări au ajuns, în prezent, la un nivel mediu al veniturilor şi trebuie să depăşească problema capcanei venitului mediu", a estimat economistul şef la BERD, Sergei Guriev. Această capcană este un fenomen cu care se confruntă toate ţările în curs de dezvoltare. Ritmul de creştere încetineşte pe măsură ce progresele tehnologice într-o economie devin mai extinse iar creşterea salariilor erodează avantajul competitiv oferit de mâna de lucru ieftină.

Sergei Guriev a recomandat elaborarea de noi modele economice, concentrate pe îmbunătăţirea productivităţii firmelor individuale, extinderea infrastructurii şi creştere ecologică. "Nu există o soluţie miraculoasă care să se potrivească tuturor soluţiilor", a subliniat Guriev, în condiţiile în care raportul BERD precizează că există deseori o rezistenţă din partea unor indivizi sau grupuri care sunt interesate în menţinerea status quo-ului.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale. BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

Recent BERD estimat că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 5,3%, avertizând că România şi înregistrează ritmuri de creştere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei, aminteste agerpres.

×