x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capitalizarea BVB a crescut cu 16% în primul trimestru din 2021. Care sunt riscurile pe bursă

Capitalizarea BVB a crescut cu 16% în primul trimestru din 2021. Care sunt riscurile pe bursă

25 Aug 2021   •   16:15
Capitalizarea BVB a crescut cu 16% în primul trimestru din 2021. Care sunt riscurile pe bursă

Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a ajuns la 179,49 miliarde de lei la finalul lunii martie 2021, cu 16% mai mare față de aceeași perioadă de anul trecut. 

Ambele două componente ale pieței de capital, bursa și organismele de plasament colectiv (OPC), se confruntă cu riscuri. Astfel, pentru piața OPC cele mai relevante sunt riscurile investiționale, riscul de credit și riscul de lichiditate. Pentru piața bursieră sunt relevante riscul de piață și riscul de lichiditate.  

„Piața de capital din România a înregistrat, în general, o dinamică pozitivă, după  episoadele de volatilitate ridicată din prima jumătate a primului an pandemic, tendință manifestată și în cazul piețelor de capital  din  regiune. Deși apariția vaccinului, urmată de implementarea unor campanii extinse de vaccinare au condus la reducerea tensiunilor pe  piețele financiare  nebancare, asistăm în continuare la posibilitatea  creșterii riscului sistemic, pe fondul unei decuplări dintre piețele financiare și economia reală”, spune președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, în cadrul celui mai recent Raport privind stabilitatea piețelor financiare nebancare.

Indicele BET, ce cuprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată, a avut o creștere de peste 46% la 31 martie 2021, raportat la același interval de anul trecut. 

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a crescut cu 35% în primul trimestru al acestui an, față de perioada similară din 2020, ajungând la 4,98 miliarde lei. Circa 94% din valoarea totală a tranzacțiilor a avut loc pe piața reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT.  Numărul total de tranzacții la BVB a crescut cu 37% în primele trei luni din 2021, comparativ cu intervalul asemănător din 2020. 

Acțiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 55% din totalul valorii tranzacționate la BVB până la 31 martie 2021. În primul trimestru din 2021, valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a avut o evoluție ascendentă, ajungând la 852 milioane lei. 

Activele OPC au ajuns la aproape 45 miliarde lei

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a ajuns la 44,36 miliarde lei în primul trimestru al anului, în creștere cu 7% raportat la 2020.

Activele totale ale fondurilor deschise de investiții (FDI) s-au majorat cu 7,5%.

Fondurile închise de investiții au crescut cu 7,75% .

Activele nete cumulate ale SIF-urilor au înregistrat o creștere de 8,2%.

Structura consolidată a investițiilor organismelor de plasament colectiv indică o preferință pentru titlurile de capital, a căror valoare totală este de circa 21,46 miliarde lei, reprezentând o pondere de 48% din activul cumulat al OPC.

Investițiile în instrumente financiare cu venit fix au fost de 20,97 miliarde lei, reprezentând 47% din activul total al OPC. Totodată, au crescut investițiile în titluri OPCVM/AOPC 16%, acțiuni 9%, titluri de stat 7% și depozite și disponibilități 4% și o reducere a obligațiunilor cu 4%.

Numărul investitorilor este mult mai redus în cazul fondurilor închise de investiții (FÎI) față de cel al investitorilor în FDI. Astfel, la finalul lunii martie 2021: Numărul investitorilor în FÎI se situează la 88.525, dintre care 88.245 persoane sunt persoane fizice.

În privința furnizorilor de servicii financiarepe piața reglementată a BVB își desfășurau activitatea 27 de intermediari, în peroada analizată, dintre care 16 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), 4 instituții de credit locale și 7 entități autorizate în alte state membre UE.

În cadrul SMT activau 20 de intermediari, din care 15 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), 4 instituții de credit locale și o firmă de investiții autorizată într-un alt stat membru UE.

Cei mai activi intermediari pe BVB (piața reglementată și SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de 5,71 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF și instituțiile de credit) au realizat 91% din valoarea totală intermediată. Dintre intermediarii autorizați în alte state UE care au efectuat tranzacții pe piețe la vedere, cele mai active au fost firmele de investiții, cu o cotă de piață de 5,86%.

În România își desfășurau activitatea 18 societăți de administrare a investițiilor (SAI), 81 fonduri deschise de investiții (FDI), 26 fonduri închise de investiții (FÎI), 5 societăți de investiții financiare (SIF), Fondul Proprietatea și 4 depozitari.

Nivelul redus de dezvoltare, un risc pentru piața de capital autohtonă 

Ultimul Raport privind stabilitatea piețelor financiare nebancare, elaborat de  ASF, arată că faptul că viteza de transmitere a unor potențiale șocuri interne sau externe poate fi crescută, cu posibilitatea unor corecții abrupte dacă apar factori ce contrazic așteptările optimiste privind revenirea economică.

Pe piața organismelor de plasament colectiv, cele mai relevante sunt riscurile investiționale, riscul de credit și riscul de lichiditate. Acestea sunt gestionate adecvat la nivelul întregii piețe, prin diversificarea și respectarea politicilor de investiții asumate prin prospectele fondurilor. Complexitatea redusă a pieței face ca aceste riscuri să nu fie amplificate, instrumentele financiare complexe (derivate, structurate, obligațiuni rezultate în securitizare) neavând o pondere semnificativă în activele totale.

Pe piața bursieră locală, volatilitatea ridicată declanșată de pandemia COVID-19 a început să se diminueze semnificativ, revenind la nivelul anterior. În prezent, volatilitățile indicilor Bursei de Valori București se mențin reduse, iar regimul rămâne unul mediu spre scăzut.

Cel mai mare risc este al menținerii burseii locale la un nivel redus de dezvoltare, din perspectiva capitalizării, lichidității, gradului de diversificare al emitenților și instrumentelor, ceea ce ar avea un impact negativ asupra altor componente ale pieței financiare, respectiv asigurători, fonduri de pensii, organisme de plasament colectiv, și asupra economiei în ansamblu, prin acces limitat la finanțarea prin piață ca alternativă la finanțarea bancară.

×
Subiecte în articol: bursa piata de capital bvb