x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât ne costă masa de Paște

Cât ne costă masa de Paște

de Diana Scarlat    |    13 Apr 2017   •   19:15
Cât ne costă masa de Paște
Sursa foto: Dar1930/Getty Images/iStockphoto

Prețurile cresc de fiecare dată, cu două săptămâni înainte de sărbători, iar la aceste creșteri “de sezon” se adaugă și cele anuale, dar coșul pentru masa de Paște poate fi calculat cu atenție, astfel încât să ne facă sărbătorile îmbelșugate, chiar și dacă facem economii. Dacă alegem cele mai bune oferte pentru carnea de miel, organe pentru drob, ouă proaspete, vopsea de bună calitate, dar la preț modic, și ingrediente pentru cozonaci și pască, putem reduce cheltuielile până la 250 de lei pentru o familie de patru persoane care se poate bucura astfel de bucatele tradiționale pe masa de sărbătoare. Condiția, bineînțeles, este să preparăm singuri mâncărurile tradiționale.

 

Analiștii pieței au ajuns la concluzia că în ultimii ani au fost cele mai bune oferte chiar cu două-trei zile înainte de Paște, atunci când hypermarketurile, dar și producătorii, aplică o politică de reduceri de prețuri, astfel încât să poată vinde acele produse specifice sărbătorii, care ar rămâne în galantare după perioada în care sunt căutate. „Cu o zi sau două înainte de Paște, se poate cumpăra din magazine carne de miel ieftină, la preț redus, dar și proaspătă, pentru că ANPC nu le permite magazinelor să comercializeze produse refrigerate care depășesc termenul de garanție prevăzut conform legii”, explică directoarea unui lanț de hypermarketuri.

 

Secretele cumpărăturilor pentru carnea de miel

Iarna a fost grea și mieii nu au crescut prea mult, fiind mai mici decât prevede greutatea optimă pentru o friptură perfectă. Însă deja sunt mici producători care au anunțat că scad prețurile, până la 20-23 de lei pe kilogramul de miel cumpărat întreg, pentru a fi siguri că își vor vinde marfa. Aproximativ aceleași prețuri vom regăsi și în marile magazine, pentru mielul porționat, dacă vom căuta produsele în perioada care precede marea sărbătoare, când produsele intră în politica de reduceri. „Bineînțeles, dacă așteptăm până în ultima zi, ne asumăm și un risc, pentru că e posibil ca în orice astfel de perioadă să avem mai puține animale sacrificate sau să crească cererea de pe piață foarte mult și să nu mai avem ofertele”, mai spune reprezentanta rețelei de hypermarketuri. Dar, dacă ne putem asuma acest risc, am putea avea mari șanse de succes. Astfel, pentru masa de Paște, am putea cumpăra pulpă cu spată de miel la circa 45 de lei bucata, dintr-un hypermarket, cu variații în funcție de cantitate. Cu două astfel de bucăți de miel putem asigura friptura la cuptor și stufatul, pentru o familie de patru persoane, în ziua de sărbătoare.

 

Calculul pentru un coș mai ieftin

Organele pentru drobul de miel se pot cumpăra tot de la hypermarket, în perioada de reduceri, sau de la măcelării, care aplică uneori același tip de reduceri, în funcție de cantitatea contractată și cererea înregistrată înainte de sărbători. Organele nu ar trebui să ne coste mai mult de 35 de lei, pentru un drob perfect. Condimentele, vopseaua pentru ouă, mirodeniile și esențele pentru cozonaci, făina, zahărul, laptele și ouăle sunt mai ieftine tot la marile magazine, care au reduceri de prețuri. Cu totul, acestea nu ar trebui să depășească 60-70 de lei, pentru o masă de patru persoane. La hypermarketuri găsim și cele mai mici prețuri la ceapa verde, condimente și legume. Astfel, dacă vom compara prețurile și vom alege cele mai bune oferte, verdețurile și legumele pentru preparatele tradiționale nu ne vor costa mai mult de 20 de lei.

 

Cele mai ieftine brânzeturi

Brânza proaspătă e preferabil să se cumpere de la magazinele care au raion specific sau de la cele care vând doar produse lactate, unde prețurile sunt mai mici decât la hypermarketuri și găsim o mare varietate de produse, de la brânză de vaci și urdă (cu prețuri pornind de la 13-16 lei/kg), până la cele mai sofisticate tipuri de brânzeturi, create de producători. Brânza și stafidele pentru o pască nu ar trebui să ne coste mai mult de 20 de lei.

 

Politica prețurilor mici

Depinde de managementul fiecărui magazin în parte să se aprovizioneze cu produse proaspete și de foarte bună calitate, dar, în general, politica fiecărui brand se respectă în cele mai multe magazine, iar avantajul hypermarketurilor este dat de capacitatea de contractare a mai multor producători, capacitatea mare de depozitare și, de aici, posibilitatea de a aplica reduceri de prețuri, ceea ce nu se întâmplă, de obiei, în piețe și direct de la producători.

 

Nu se recomandă cumpărarea produselor perisabile și mai ales a cărnii sau ouălor din surse neverificabile, oricât de mici ar fi prețurile. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) ne avertizează că poate verifica doar produsele comercializate legal, nu și pe cele vândute în spații improvizate sau pe internet.

 

Cei care nu au timp sau nu ştiu să gătească preparatele pentru masa tradițională de Paște pot comada meniuri complete la firmele de catering sau restaurante care au astfel de oferte în această perioadă, însă costurile cresc până la 700-1.000 de lei.

 

Cel mai ieftin coș de cumpărături pentru masa de Paște se poate obține cu mai puțin de 250 de lei, dacă studiem foarte bine ofertele, înainte de a cumpăra. Unele produse sunt mai ieftine în marile magazine, altele la magazinele de profil sau direct de la producători.

×