x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CCR a dat undă verde Dării în plată

CCR a dat undă verde Dării în plată

de Daniela Ivan    |    26 Oct 2016   •   19:20
CCR a dat undă verde Dării în plată
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Curtea Constituţională a admis ieri că Legea dării în plată se poate aplica şi creditelor în derulare, în măsura în care executarea contractului a devenit împovărătoare, adică cel care vrea să dea cheile şi să scape de datorii trebuie să demonstreze cu acte că nu mai poate plăti. Mii de dosare vor ajunge în instanţe pentru o judecată personalizată. Vestea bună este că şi aceia care au luat credite în perioada de boom, între anii 2007-2009, vor putea să predea cheile la bancă.

CCR a decis că Legea dării în plată este parţial neconstituţională şi a admis două excepţii de neconstituţionalitate, respingând în acelaşi timp alte două excepţii, a anunţat Valer Dorneanu, preşedintele instituţiei. Acesta a spus că una dintre admiteri se referă la posibilitatea aplicării contractelor în derulare doar în măsura în care se verifică şi condiţiile referitoare la "existenţa impreviziunii", lucru pe care va trebui să îl decidă instanţa. Cea de a doua excepţie admisă este legată de devalorizarea bunurilor imobile. “Practic, am admis excepţia de neconstituţionalitate, s-a constatat că sintagma «precum şi din devalorizarea bunurilor imobile», sintagmă care era conţinută în art. 11 teza I, este neconstituţională. (...) Obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile, şi din acest punct de vedere va fi eliminată această sintagmă", a spus Valer Dorneanu. Acesta a explicat şi cele două excepţii de neconstituţionalitate la Legea dării în plată respinse de CCR. ”Am respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 11 teza I raportate la dispoziţiile art. 3 teza I, precum şi excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 11 teza II din legea 77/2016 privind darea în plată pentru că, din analiza noastră, a rezultat că toate contractele care s-au încheiat în perioada 2007-2009 sunt sub imperiul celuilalt Cod Civil şi atunci toată teoria noastră cu imprevizibilitatea nu se aplică în aceste cazuri”, a declarat Dorneanu.

Euforie în tabăra clienţilor

Decizia CCR a strârnit euforie printre avocaţii clienţilor. "Gata. Cred că am înţeles. Este neconstituţională sintagma «precum şi din devalorizarea bunurilor imobile», restul articolului 11 fiind constituţional, adică se aplică şi creditelor în derulare. În ceea ce priveşte contractele încheiate sub imperiul noului Cod Civil (în conexiune cu art.3 teza 1), va trebui aplicată teoria impreviziunii (contractele noastre sunt pe vechiul Cod Civil). Concluzia mea... Legea nu retroactivează, iar pentru contractele încheiate pe vechiul Cod, legea se aplică! Sper să nu mă hazardez cand spun... Victorie! Avem Legea 77/2016!”, a scris avocata Alexandra Burada pe pagina personală de Facebook.

CCR a primit peste 700 de cauze de la bănci sau de la debitori, din care s-a pronunţat numai pe 25 de dosare. Pe 27 octombrie va mai discuta alte opt dosare, însă şi în acestea se vor regăsi multe dintre concluziile adoptate ieri

Legea dării în plată se va înapoia în Parlament, după ce toate speţele vor fi analizate, pentru ca senatorii şi deputaţii să-i aducă modificările solicitate de Curtea Constituţională. Însă în tot acest timp legea este în vigoare

×