x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce spune Marcel Ciolacu despre piața de energie din România

Ce spune Marcel Ciolacu despre piața de energie din România

16 Aug 2022   •   11:16
Ce spune Marcel Ciolacu despre piața de energie din România
Sursa foto: Lucian Alecu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că pe piața de energie din România există o speculă, iar Ministerul Energiei trebuie să vină cu niște propuneri. Acesta acuză că prețurile de vânzare au crescut nejustificat, iar cei care au cumpărat, vând acum la prețuri exorbitante.

El a declarat marți, la sediul PSD; că prioritatea coaliției de guvernare este să găsească soluțiile cele mai bune pentru prețurile la energie.

„Sunt două componente clare.Sunt aceste două abordări: când energia este vândută și când energia nu este vândută în proporție de peste 75% și mai este abordarea în ceea ce privește Ministerul Finanțelor. Știți foarte bine că este o supraimpozitare a producătorilor, dar aceștia au vândut energia cu această supraimpozitare cu 400 – 500 de lei, iar energia în acest moment se vinde la 2.200 – 2.800 – 3.000 de lei pe vârf”, spune Marcel Ciolacu.

Ciolacu a precizat că trebuie găsită o soluție tehnică pentru vârfuri, pentru perioade când nu există soare sau nu este vântul necesar să producă energie eoliană.

„Acolo sunt niște vârfuri de 10 – 15% când va trebui făcut importul dar de asta suntem interconectați la Europa. Ce nu consider corect total în afară de această diferență imensă de preț, de speculă, mai exact neimpozitată cum sunt impozitați producătorii, o supraimpozitare, deci este o zonă total liberă și nereglementată de o perioadă destul de lungă de timp. De exemplu, statul român dă certificate verzi pentru energia verde. Cum să dai stat tomân certificate verzi dar energia verde produsă în România să o exportăm? Sunt lucruri bizare unde Ministerul Energiei neapărat trebuie să vină cu niște propuneri”, a mai spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a mai spus că la 1 septembrie vor intra în vigoare măsurile pentru compensări de prețuri și măsuri sociale, pe care le vede pe pe termen mai lung, până în 2025.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu energie preţuri specula