x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cercei de 6.000 de euro

Cercei de 6.000 de euro

09 Feb 2004   •   00:00

La o casa de licitatie s-a vandut ieri o pereche de cercei cu 240 milioane de lei. Totalul vanzarilor a fost de 1,7 miliarde de lei.

240 de milioane de lei o data, 240 de milioane de lei de doua ori, 240 de milioane de lei de trei ori! Vandut numarului 13!

Urechi cu diamante
La licitatia organizata ieri de Casa Alis, cel mai ravnit obiect a fost o pereche de cercei din aur si argint, executati manual si incrustati cu diamante. Desi pretul de pornire a competitiei - peste 69.000.000 de lei - ar putea parea exorbitant unor necunoscatori, participantii la licitatie s-au inghesuit sa fluture in aer cartonasele cu numere de identificare pentru a-si anunta intentia de cumparare. Sumele oferite urcau vertiginos: 69 de milioane de lei, 80 de milioane de lei, 100 de milioane de lei. Milioanele se aruncau din toate partile, in incercarea celor care le aveau in buzunare de a cumpara pretioasa bijuterie. Punctul culminant al bataliei pentru cercei s-a atins atunci cand cartonasul cu numarul 13 s-a agitat, iar posesorul lui a anuntat ca ofera 240 de milioane de lei, adica de trei ori mai mult decat pretul stabilit de casa de licitatie. Deznodamantul: nimeni nu a avut curaj sa faca o contraoferta, iar 13 a fost declarat castigator.

Concurenta umfla pretul
De ce au fost atat de ravniti acesti cercei? "Au o lucratura foarte frumoasa si pietre mari, mult mai mari decat au avut alte bijuterii scoase la licitatie azi. Plus de asta, diamantele sunt foarte curate", a declarat Mihail Papagheorghiu, proprietarul casei de licitatii. Dar si competitia dintre ofertanti a avut un impact semnificativ asupra pretului de vanzare. "Exista o animozitate intre unii participanti. Si atunci cand unul vrea sa cumpere un obiect, ceilalti contraliciteaza. Se merge pe principiul: mai bine platesc un pret umflat, decat respectivul obiect sa intre in posesia lui X sau Y", a adaugat Papagheorghiu.

Cum trece timpul la margine de oras
Pe locul doi in topul celor mai bine vandute obiecte s-a situat un tablou semnat de Alexandru (Moser) Padina - "Margine de oras". Pretul de pornire a licitatiei a fost de 54,81 milioane de lei, dar dupa ce ofertele au inceput sa curga, pictura s-a vandut cu 105 milioane de lei. In top a intrat si un ceas de mana Vacheron Constantin Geneve, cu 17 rubine si carcasa si capac de aur de 18 karate. Acesta a fost cumparat cu 100 de milioane de lei, o suma de 2,5 ori mai mare decat cea la care fusese evaluat ceasul inainte de licitatie.

Vanzari de peste 1,7 miliarde de lei
In total, la licitatia de ieri au fost vandute obiecte in valoare de peste 1,7 miliarde de lei. Daca tinem seama ca toate aceste bunuri fusesera evaluate la un miliard de lei, castigul nu a fost foarte mare - circa 700 de milioane de lei. "A fost o zi de licitatie obisnuita. Au existat cateva obiecte pentru care diferenta dintre pretul de pornire si cel de adjudecare a fost substantiala, restul vanzandu-se la preturi cumsecade ", a declarat Mihail Papagheorghiu. "Chiar daca au mers foarte bine portelanurile si sticlaria, de exemplu, acestea sunt maruntisuri si au preturi mici", a completat el.
(Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: economic milioane