x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cererea de energie a depăşit-o pe cea din 2019, dar redresarea s-a făcut cu preţuri de coşmar

Cererea de energie a depăşit-o pe cea din 2019, dar redresarea s-a făcut cu preţuri de coşmar

02 Noi 2021   •   10:00
Cererea de energie a depăşit-o pe cea din 2019, dar redresarea s-a făcut cu preţuri de coşmar

Pieţele de petrol, gaze şi energie electrică sunt toate peste nivelul de cerere din 2019, arată statisticile pentru primele nouă luni ale anului. Revenirea s-a făcut însă bazându-ne pe importuri şi cu scumpiri istorice.

Astfel, la nivelul pieţei cererea de gaze naturale a fost cu 3% mai mare faţă de primele nouă luni din 2020 şi cu 7% mai mare faţă de 2019, arată datele OMV Petrom, conform ZF.

Cu o cerere în revenire accentuată, nu doar în România, preţul gazului a explodat ajungând la o medie de circa 45 de euro pe MWh la finalul celui de-al treilea trimestru din 2021, faţă de cei 8,8 euro pe MWh din al treilea trimestru din 2020. Importurile au urmat aceeaşi dinamică, de creştere accelerată, pe fondul scăderii producţiei interne.

„Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producţiei de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României“, spun, din nou, reprezentanţii OMV Petrom.

Pe partea de energie electrică lucrurile stau similar. Astfel preţul mediu spot pe bursa de energie OPCOM a fost în al treilea trimestru de 113 euro/MWh, media perioadei similare din 2020 fiind de 40 de euro/MWh.

Consumul de energie pentru primele nouă luni a fost însă cu 7% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 1% mai mare decât în 2019.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: energie electrică