x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CFR a plimbat 95 de milioane de calatori

CFR a plimbat 95 de milioane de calatori

07 Feb 2004   •   00:00

Transportul feroviar ramane la mare pret printre romani. Statisticile arata ca, in medie, fiecare roman a mers cu trenul de cinci ori in anul care a trecut.

Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), transportul feroviar asigura 44% din totalul transportului de calatori din Romania. In 2003, compania SNTFC CFR Calatori a transportat un numar de 94,7 milioane de pasageri, dintre care 508.000 pe rute internationale si 94,2 milioane de calatori pe rute interne. Romania se afla pe locul cinci in Europa in ceea ce priveste transportul feroviar de calatori, inaintea noastra fiind situate Germania, Franta, Spania si Polonia.

84 de milioane de euro pe tren Pentru calatoriile cu trenul, romanii au cheltuit anul trecut 3.157 de miliarde de lei, adica in jur de 84 de milioane de euro. Din aceasta suma, circa 107 miliarde de lei (aproximativ 2,8 milioane de euro) reprezinta incasarile din transportul feroviar de pasageri pe rute internationale. Traseele pe care s-a inregistrat cel mai mare trafic au fost cele estivale (Constanta si Mangalia), in timp ce in anotimpul rece, romanii au plecat mai des spre Predeal si Brasov. In perioadele de extrasezon, bucurestenii au calatorit mai des catre Iasi, Timisoara, Cluj si Galati. Din momentul lansarii "Trenurilor zapezii", la jumatatea lunii decembrie si pana in prezent, aproape 51.000 de romani au calatorit cu aceste garnituri catre statiunile montane.

Avionul, la mare cautare In anul 2003, companiile aeriene romanesti au transportat aproximativ 1.135.000 de pasageri romani si straini pe cursele externe si 169.000 de pasageri pe cursele interne. In total, pe aeroporturile din Romania au fost inregistrati aproximativ 3 milioane de pasageri. Numai companiile romanesti de transport aerian, Tarom si Carpat Air, au incasat anul trecut circa 9.000 de miliarde de lei, adica in jur de 240 de milioane de euro.

Trafic fluvial de 270.000 de euro Volumul traficului fluvial la nivelul tarii este mai mic, anul trecut fiind transportate 168.000 persoane pe trafic intern si 5.200 de pasageri in trafic international. Din calatoriile pe rutele interne, nivelul incasarilor pentru transportul fluvial a ajuns anul trecut la peste 10 miliarde de lei, adica in jur de 270.000 de euro. Potrivit MTCT, operatorii de turism au incasat de la romani anul trecut circa 780 de milioane de euro. In 2003, numarul vizitatorilor straini inregistrati la frontiera a fost de 5,5 milioane.

×
Subiecte în articol: economic milioane