x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chevron poate începe de ASTĂZI explorarea gazelor de şist la Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti

Chevron poate începe de ASTĂZI explorarea gazelor de şist la Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti

de Vali Blanaru    |    28 Mar 2012   •   11:23
Chevron poate începe de ASTĂZI explorarea gazelor de şist la Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti

Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, poate incepe de astazi explorarea gazelor de sist in perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Guvernul a publicat in Monitorul Oficial acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron. Cele trei acorduri au intrat in vigoare astazi 28 martie, odata cu publicarea celor trei Hotarari de Guvern in Monitorul Oficial. Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron a fost clasificata.

Claudiu Craciun: "Societatea civila trebuie sa se mobilizeze pentru apararea patrimoniului natural si cultural. Vama Veche, Costinesti si Adamclisi sunt locuri importante pentru Romania"

Acordurile au fost semnate de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) Alexandru Patruti, ministrul Economiei Lucian Bode, ministrul Mediului Laszlo Borbely, ministrul Transporturilor Alexandru Nazare si ministrul Finantelor Bogdan Dragoi.

Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotarare, dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Surse oficiale au declarat atunci ca oficialii Chevron au dorit sa se asigure ca pot incepe in acest an forajul de gaze neconventionale in Romania, in contextul in care Bulgaria a anulat recent o licenta a companiei americane. La discutie a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Subiectul a fost unul de actualitate si la nivelul Administratiei Prezidentiale, iar presedintele Traian Basescu a vorbit la inceputul lunii martie, pentru prima oara, cu ocazia unui discurs in Parlament, despre potentialul economic al exploatarii gazelor de sist din Romania, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarand pentru MEDIAFAX ca seful statului a fost vizitat anterior de reprezentantii Chevron.

In Romania, Chevron detine si un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad. Peste 5.000 de oameni au participat, joia trecuta, la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad, manifestantii solicitand blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de sist in zona de sud a judetului Vaslui printr-o metoda pe care acestia o considera periculoasa.

Chevron a transmis marti o declaratie in care spune ca intelege ingrijorarile legate de productia de gaze naturale din sisturi in Romania. Chevron crede ca dupa ce compania va prezenta datele exacte rezultate in urma cercetarilor, romanii vor intelege ca gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie.

"Romania produce gaze naturale si petrol de multi ani. Aceleasi tehnici, perfectionate de peste 100 de ani in exploatarea clasica, vor fi folosite pentru a se determina daca tara poate reduce substantial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarata sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri pentru stat, sa protejeze mediul inconjurator si sa ajute comunitatile locale unde opereaza", a declarat Tom Holst, country manager Chevron pentru Romania

Primarii luati prin surprindere de acord
Primarii din localitatile Adamclisi si Limanu au fost luati prin surprindere de faptul ca Guvernul a aprobat perimetrele pentru exploatarea gazelor de sist fara a-i consulta pe aceasta tema. Localitatea Vama Veche este arondata administrativ primariei Limanu. Edilul acestei localitati, Nicolae Urdea a declarat ca in cazul in care vor incepe exploatarile in perimetrul de la Vama Veche, toate apele vor fi afectate deoarece "panza freatica nu e la o adancime mare. In zona Limanu – 2 Mai este o zona de echilibru intre apa dulce si apa de mare, iar aceasta zona va fi afectata in totalitate. Vor fi afectate puturile de apa din Limanu pana in Mangalia. Efectul va fi devastator si asupra apelor marine si a plajelor.'

Totodata, edilul Urdea a mai declarat ca toate terenurile sunt in proprietatea localnicilor, iar Guvernul ar trebui sa faca exproprieri: "Populatia se va opune cu vehementa acestui proiect.' In Adamclisi, primarul Tudorel Burcea s-a bucurat initial cand a aflat ca decizia Guvernului, dar s-a razgandit cand si-a dat seama ca e ceva putred la mijloc: "Nu cunosc absolut nimic. Nu a venit nimeni la primarie sa discute cu noi.' Apoi, si-a amintit ca administratia nu mai dispune de terenuri proprietate publica. Nici primarul din Costinesti nu sta prea bine la acest capitol. Edilul Traian Cristea s-a bucurat ori de cate ori Guvernul de la Bucuresti si-a adus aminte de el. "Costinestiul a primit mai multi bani decat Mangalia si Medgidia la un loc', se lauda Cristea prin presa locala. Acum, pe langa fonduri guvernamentale, localitatea s-a ales si cu un perimetru in care urmeaza sa fie exploatate gazele de sist. Dar, lui Traian Cristea nu ii pasa si accepta situatia ca atare, chiar daca localnicii cat si turistii vor fi afectati in egala masura. Acesta a declarat ca nu e de profesie si nici "organ de decizie', iar despre datoria sa cel putin morala de a informa oamenii despre efectele exploatarii gazelor de sist nu sufla o vorba, desi pe site-ul primariei se lauda: "M-am straduit si ma straduiesc, cu tot ce mi-a stat in putere, pentru a promova dezvaluirea si acordarea de informatii ca o cheie pentru succesul echipei pe care o conduc'. (Petru Zoltan)

Anuntul starneste furie pe Facebook
In timp ce mii de protestatari erau in strada la Barlad, Chevron anunta ca a mai primit de la Guvern inca trei perimetre de explorare in zona litoralului romanesc. Stirea a fost primita cu stupoare de publicul de pe Facebook, care tocmai se minuna de mobilizarea barladenilor.

S-a activat grupul "Impotriva Extragerii Gazelor de Sist In Dobrogea" si a strans deja sute de membri. "VAMA VECHE ESTE IN PERICOL! trebuie sa ne mobilizam cat mai multi, daca dorim sa ne bucram de ea in continuare!!" scrie un membru.

Se preconizeaza o noua actiune de tipul "Salvati Vama Veche". De data asta, insa, n-o s-o mai salveze de marlani, ci de sonde si deversari de chimicale. "Nimeni nu va mai sta la Vama Veche sa isi gaseasca pereche ... Adio Vama Veche!", scrie Cristina Canepa.

Vlad Catuna, unul dintre cei mai activisti de la Barlad, crede ca pe litoral va fi o mobilizare mai mare: "Ma astept sa fie o reactie mai puternica decat la Barlad. Litoralul e al tuturor! Acum, de 1 Mai, cand merg toti in Vama, trebuie sa fim acolo cu 15.000 de pliante. Sa punem pe pliante sonde in loc de barurile de pe plaja. Au trecut pe-acolo manelistii, corporatistii, acum vine direct corporatia si ridica sonde!"

S-au organizat deja proteste. Pe 30 martie va fi un protest simultan la Constanta si la Bucuresti, iar pe 8 aprilie oamenii se vor strange in fata Prefecturii Constana cu sticle de apa, "deoarece credem ca aceasta va fi singura rezerva de apa potabila din Dobrogea, ramasa dupa inceperea forarilor prin fractionare hidraulica a gazelor de sist!"

Pe langa temerile ca exploatarile de gaze vor distruge zona turistica, oamenii se tem de otravirea surselor de apa si de alte potentiale efecte ale tehnologiei cu care se extrag gazele de sist. "Mai e o problema cu centrala de la Cenavoda", spune Vlad Catuna. "Creste riscul seismic. Cum pui sondele langa centrala nucleara?!" (Vlad Ursulean, Stefan Mako)

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist