x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cică avem cea mai mare creştere a puterii de cumpărare din UE

Cică avem cea mai mare creştere a puterii de cumpărare din UE

25 Mai 2018   •   09:59
Cică avem cea mai mare creştere a puterii de cumpărare din UE
Sursa foto: Diana Oros

România a înregistrat un salt de 7,8% în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, în 2017, cea mai mare creştere din Europa, reiese dintr-un studiu realizat de GfK. La nivel european, fiecare cetăţean din ţările Uniunii Europene (UE) analizate a avut o putere medie de cumpărare de 16.436 de euro, echivalentul unei creşteri nominale de 1,9% faţă de anul precedent. 

România, cu un salt de 7,8%, a înregistrat cel mai mare avans în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, dar cu toate acestea valoarea de 4.556 de euro/cap de locuitor rămâne scăzută, ceea ce „demonstrează persistenţa decalajului mare între ţările Europei în ceea ce priveşte bunăstarea populaţiei”. „Puterea de cumpărare măsurată de GfK corespunde cu venitul net disponibil al populaţiei, inclusiv subvenţiile guvernamentale - pensii, ajutor de şomaj şi alocaţii pentru copii. Populaţia îşi foloseşte puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentaţie, întreţinere, servicii, vacanţe, asigurări, pensii private şi achiziţii din retail. Chiar dacă în creştere, puterea de cumpărare în România este printre cele mai mici din Europa, situaţia este asemănătoare celei din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia - Herţegovina, Macedonia şi, parţial, Turcia. Regiunile ţării unde puterea de cumpărare este mai ridicată faţă de restul ţării sunt: Bucureşti şi judeţele Cluj, Timiş, Alba, Sibiu, Braşov, Prahova, Argeş, Constanţa. Judeţele care au înregistrat un mic salt faţă de anul trecut în privinţa puterii de cumpărare sunt: Arad, Hunedoara şi Mureş”, se arată în studiul GfK. 

În paralel, România are cea mai mare inflaţie din UE şi cunoaşte creşteri impresionante ale preţurilor. Energia electrică s-a scumpit cu 18,2% în ultimul an, gazele naturale sunt mai scumpe cu 8%, combustibilii cu 6%, produsele alimentare costă cu 6% mai mult, iar cele nealimentare cu 2%. Altfel spus, creşterea puterii de cumpărare este doar teoretică, pe hârtie

În privinţa cifrei de afaceri în retail, GfK anticipează o creştere, în 2018, de 2,1% pentru statele UE. În topul ratelor de creştere, Cehia (+9,8%) şi România (+9,3%) se află printre statele campioane. De asemenea, graţie creşterii continue a veniturilor, ţările din estul Europei aflate în top în anii precedenţi au condus din nou plutonul în 2018. 

 

×
Subiecte în articol: putere de cumparare mare