x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cifra șapte, deloc magică pentru retaileri

Cifra șapte, deloc magică pentru retaileri

de Andreea Stroe    |    16 Iun 2016   •   23:26
Cifra șapte, deloc magică pentru retaileri

Legea supermarketurilor se apropie de aplicare, iar retailerii anunță că termenul de şapte zile impus pentru plata mărfurilor cumpărate de la producători și costurile pentru operarea schimbărilor le-ar putea afecta afacerile. “Am colegi care luau banii pe marfă și la 45 de zile. Dacă eu livrez marfa proaspătă azi, se vinde tot azi sau mâine, de ce primesc banii peste o lună? Eu cred că este un lucru bun ceea ce specifică legea”, susţine Vlad Gheorghe, reprezentantul Cooperativei Agricole Vidra. La rândul lor, retailerii spun că mulți dintre micii producători nu vor putea emite documente pentru un flux informatic al mărfii rapid.

“Eu când las roșiile pe platforma supermarketului, credeți că mi le ia fără factură și aviz de însoție a mărfii? Nu există așa ceva. Chiar și cel mai amărât fermier vine cu carnetul de producător” , Vlad Gheorghe, Cooperativa Agricolă Vidra

Legea va lovi însă în prețurile de la raft. Dacă până acum, să zicem, din doi lei pe kilogramul de roșii retailer-ul reținea 33-39% taxe, acum fermierul primește exact doi lei. Ce face mai departe supermarketul este treaba lui și a... consumatorului. De aici, totuși, tragem concluzia că s-ar putea să asistăm la o creștere de prețuri a produselor românești, în contextul unei producţii care nu poate să crească peste noapte. Pentru o creştere ar fi nevoie de structuri de producţie care se dezvoltă în ani de zile, nicidecum în câteva săptămâni sau luni. Astfel, în contextul unei oferte mici, în mod inevitabil, preţul ar creşte.(Andreea Stroe)

 

 

 

×