x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNP-ul ia locul Formularului 600

CNP-ul ia locul Formularului 600

de Daniela Ivan    |    24 Ian 2018   •   11:17
CNP-ul ia locul Formularului 600
Sursa foto: Karina Knapek

Contabilii de la firme nu mai ştiu ce să le răspundă colaboratorilor care îi întreabă cum şi unde îşi vor achita contribuţiile sociale aferente lunii ianuarie. Formularul 600, deocamdată amânat până în martie, va fi, probabil, desfiinţat, potrivit ultimelor declaraţii făcute de ministrul Finanţelor şi de Liviu Dragnea.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus că regimul declarării veniturilor din activităţi independente va fi schimbat, astfel încât să nu mai fie necesară depunerea Formularului 600, iar plata contribuţiilor sociale aferente să se facă pe bază de CNP. Acesta nu a explicat exact care va fi procedura, precizînd: “Contribuabilul va plăti suma pe care ştie că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declaraţia asupra sumelor pe care le are de plată către bugetul de stat”.

O altă idee este să se revină la regimul reţinerii la sursă şi a plăţii de către angajator a contribuţiilor aferente veniturilor din activităţi independente.

„La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate, să mergem pe varianta declarării”, a spus Mişa.

De câte ori plătim sănătatea? De câte ori vrea ministrul Mişa

Ministrul Finanţelor a mai spus că la nivelul ministerului se gândeşte şi varianta ca salariaţii să nu mai plătească a doua oară contribuţia la sănătate pentru veniturile extrasalariale din profesii liberale sau din chirii, investiţii, agricultură etc. "Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat, salariat şi i se reţin contribuţiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii să nu mai plătească aceste contribuţii. Trebuie să facem o analiză, să vedem care este impactul bugetar şi să luăm o decizie. Această decizie o vom lua după ce vom avea discuţii cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declaraţii", a spus Mişa.

Clarificările vin după 31 ianuarie

Guvernul urmează să adopte, în prima sa şedinţă, care va avea loc pe 31 ianuarie, o ordonanţă privind amânarea termenului de depunere a Formularului 600 şi, totodată, să precizeze cum vor plăti liber-profesioniştii contribuţiile la sănătate (CASS) şi la pensii (CAS), a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a mai precizat că a avut o discuţie în acest sens cu premierul desemnat Viorica Dăncilă. Termenele de plată pentru aceste contribuţii sunt 25 martie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul I, apoi 25 iunie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul II, 25 septembrie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul III şi 25 decembrie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul IV.

 

×