x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNSM avertizează. Populaţia e supraîndatorată la bănci

CNSM avertizează. Populaţia e supraîndatorată la bănci

de Daniela Ivan    |    16 Oct 2017   •   10:50
CNSM avertizează. Populaţia e supraîndatorată la bănci
Sursa foto: Adrian Manolache

Banca Naţională ar putea lua măsuri pentru a limita gradul de îndatorare al populaţiei, care a atins un nivel ridicat. Îngrijorarea este legată de faptul că dobânzile vor creşte în viitor şi oamenii vor avea de plătit băncilor sume mai mari, care le-ar putea depăşi posibilităţile financiare.

 

Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM) a atras atenţia că gradul de îndatorare al populaţiei a atins cote îngrijorătoare şi a recomandat înființarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice şi ai Băncii Naționale a României care să caute soluţii.

“În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit în ultimul an având, în medie, un grad de îndatorare de peste 55 la sută”

recomandarea CNSM

Comitetul se teme că această creştere a îndatorării populaţiei poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creșterii economice viitoare.

Semnal de alarmă

Creşterea ROBOR este primul pas că a trecut vremea în care creditele erau ieftine, iar ratele uşor de plătit. Analiştii economici spun că inflaţia va avea o creştere accelerată în viitor, ceea ce va atrage o majorare a dobânzilor la împrumuturile bancare.

 

“BNR are două alegeri: să reacționeze sau să nu reacționeze prin majorări de dobândă. Noi plecăm de la premisa că va reacționa prin trei majorări de dobândă, din februarie până în mai 2018, până la nivelul de 2,5%” Dan Bucșa, economist-şef al UnCredit Bank pentru Europa Centrală și de Est.

Bucşă a explicat că BNR nu are de ales pentru că dacă dobânda de politică monetară rămâne mult în urma inflației, apare presiune pe curs. În această situaţie, BNR va trebui să vândă valută şi va retrage leii din piaţă, va crea lipsă de lichiditate, ROBOR-ul va creşte şi dobânda de politică monetară va ajunge oricum să crească în aceste condiții. Diferența este că, în cazul unei lipse de reacție imediată a BNR la creșterea inflației, se creează volatilitate din cauza lipsei de încredere a piețelor.

Randamente în creştere

Dobânzile la titlurile de stat au crescut puternic săptămâna trecută, în divergenţă cu evoluţia din celelalte ţări. Accelerarea inflaţiei, creşterea ROBOR şi intensificarea deficitului comercial au dus la majorarea în special a randamentelor la titlurile de stat din România.

“Se observă majorarea mai agresivă a costurilor de finanţare pe scadenţele foarte scurte, determinată de factori macroeconomici şi de tensiunile politice”, spune Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania.

Între linii

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a respins ultimele trei oferte ale băncilor pentru titluri de stat. A considerat că dobânzile sunt prea mari. Rămâne de văzut cât timp va putea să trăiască bugetul fără împrumuturi de la băncile locale

 

Mugur Isărescu, preşedintele CNSM, se teme că populaţia nu-şi va putea plăti ratele către bănci

×